BLACKOUT Austria / România. Cazul Canadei ne arată cum a fost la pana de curent din 1989

Foto: Pok Rie - Pexels
Foto: Pok Rie - Pexels

Austria atrage atenția asupra unui Blackout de proporții la nivel european. Un eveniment similar s-a mai produs în anul 1989, atunci când o furtună magnetică a provocat o pană de curent masivă în Canada.

Viena atrage atenția asupra unui risc, neglijat la București, și-și informează populația asupra unui Blackout, care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică. "Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat", avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria. În acest context, reamintim despre un eveniment similar care s-a produs în Canada, în 1989.

În data de 13 martie 1989, întreaga provincie Quebec, Canada a suferit o întrerupere a curentului electric. Sute de pene de curent au loc în unele părți ale Americii de Nord în fiecare an. Pana din Quebec a fost, însă, diferită, pentru că aceasta a fost cauzată de o furtună solară, explică nasa.gov.

Vineri, 10 martie 1989, astronomii au asistat la o explozie solară extrem de puternică. În câteva minute, forțele magnetice au eliberat un nor de gaz de un miliard de tone, similar cu energia a mii de bombe nucleare care explodau în același timp. Norul furtunii solare a plecat dinspre Soare, direct spre Pământ, cu un milion de mile pe oră. Erupția solară care a însoțit izbucnirea a provocat imediat interferențe radio, inclusiv bruiaj de semnale radio de la Radio Europa Liberă în Rusia. Se credea că semnalele fuseseră blocate de Kremlin, dar, de fapt, Soarele este cel care acționa.

În seara zilei de luni, 13 martie, norul vast de plasmă solară (un gaz de particule încărcate electric) a lovit câmpul magnetic al Pământului. Perturbarea magnetică a fost incredibil de intensă. Curenții au afectat grav rețeaua electrică din Quebec. În mai puțin de două minute, întreaga rețea electrică din Quebec a picat. 

În timpul penei de curent de 12 ore care a urmat, milioane de oameni s-au trezit brusc în clădiri de birouri întunecate și în lifturi blocate. Majoritatea oamenilor s-au trezit că nu au energie electrică în case. Pana de curent a închis, de asemenea, școli și afaceri, a ținut metroul din Montreal închis în timpul orelor de vârf ale dimineții și a închis Aeroportul Dorval, informează nasa.gov.

Blackoutul din Quebec nu a fost nicidecum un eveniment local. Unele dintre unităţile de electricitate din SUA au avut probleme. New York Power a pierdut 150 de megawați în momentul în care rețeaua electrică din Quebec a căzut. New England Power Pool a pierdut 1.410 megawați, în același timp. Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, de la o coastă la cealaltă, au avut loc peste 200 de astfel de incidente cu rețeaua electrică, însă, din fericire, niciuna dintre acestea nu a provocat o întrerupere masivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel