EXCLUSIV  Blackout în România. Dumitru Chisăliță, sfaturi de supraviețuire: Regula celor 3. Cum să păstrezi cât mai mult căldura necesară supraviețuirii

foto pixabay ilustrativ
foto pixabay ilustrativ

Președintele Asociaţiei Energia Inteligentă a vorbit despre situația unui blackout în România, care ar lovi mai ales mediul urban. 

Asociaţia Energia Inteligentă realizează un ghid pentru situația unui blackout în România. Dumitru Chisăliță, președintele asociației, a spus, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, că ”dacă la nivelul mediului rural astfel de situații apar destul de des, totuși acolo există destul de multe alternative la lipsa energiei electrice. Multe din casele din zona rurală încă mai au și sisteme alternative de încălzire, precum sobe pe lemn sau pe gaz, în afară de centrala termică”. 

”Problemele mai mari sunt în zonele urbane din cauză că s-ar putea să existe episoade în care energia electrică să nu mai ajungă și să ne găsim în situația de a nu mai avea căldură, lumină, apă și de a nu avea alternative reale” a avertizat Dumitru Chisăliță, adăugând că ”în astfel de situații sunt câteva elemente de bază. Primul lucru este regula celor trei.

În tehnica de supraviețuire se spune că un om poate să reziste 3 minute fără aer, 3 ore fără căldură, 3 zile fără apă și 3 săptămâni fără hrană. Ținând seama de această regulă de supraviețuire, ceea ce trebuie să ne preocupe cu prioritate este cum ne păstrăm temperatura corpului, respectiv rămânem într-o zonă călduroasă.

Trebuie să ne îndreptăm spre camera cu cât mai puține suprafețe în contact cu exteriorul, cea mai aproape de baie, ca să nu pierdem din energia și căldura necesară pentru a ajunge la toaletă, În același timp, apare necesitatea de a bloca, cu tot ce avem la îndemână, eventualii curenți de aer care circulă prin zona ușilor, a ferestrelor, cu covoare, cu pături, cu orice avem la îndemână.

De asemenea, blocarea ferestrelor este necesară, având o grosime mult mai mică în raport cu celelalte elemente de construcție și, implicit, pierderile cele mai mari de energie. Pentru a preîntâmpina acest lucru este foarte important să încercăm să adăugăm straturi suplimentare de izolație ca să păstrăm cât mai ridicată temperatura în interiorul încăperii și, în același timp, temperatura corpului.

Ideea de a crea un microclimat în interiorul camerei este foarte bună: dacă există posibilitatea montării unui cort sau simularea lui aplicând pături peste o masă sau peste câteva scaune la îndemână, pentru că reducem volumul de aer în care ne vom desfășura activitatea”. 

Astfel de situații sunt puțin probabile, dar nu imposibile, spune Dumitru Chisăliță. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel