Blackout în România. Premierul Nicolae Ciucă: Sunt măsuri discutate la nivelul întregului sistem energetic

Guvernul României
Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă spune că probabilitatea ca în România să existe un blackout în această iarnă este foarte mică, dar afirmă că, dacă s-ar ajunge la aşa ceva, sunt deja măsuri discutate. 

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, joi seară, că probabilitatea ca România să se confrunte cu o pană de curent totală este foarte, foarte mică, însă au fost luate măsuri pentru ca, într-un astfel de scenariu, alimentarea cu energie electrică să fie reluată într-un timp scurt.

"Pentru România e foarte, foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, dar probabilitatea de a intra într-un blackout, adică într-o pană de curent totală, este foarte, foarte mică. Chiar şi dacă ar fi să se întâmple chestiunea aceasta, sunt măsuri discutate la nivelul întregului sistem energetic, astfel încât să putem relua alimentarea cu energie electrică în timp foarte scurt. (...) Sunt aspecte foarte bine discutate, coordonate la nivelul Guvernului cu toate instituţiile implicate în tot ce ţine de domeniul energetic şi de domeniul de situaţii de urgenţă", a spus Ciucă, la RTV.

Premierul a explicat şi că la nivel naţional s-au luat măsuri pentru ca reţeaua existentă să fie dublată cu generatoare care să asigure funcţionarea "punctelor vitale".

Referindu-se la gazele naturale, Nicolae Ciucă a reiterat faptul că România a intrat în perioada de iarnă cu peste 3 miliarde de metri cubi în depozite şi a transmis că nu există probleme în asigurarea cantităţilor necesare, scrie Agerpres. 

Scenariul unui blackout în România. Ion Lungu (AFEER): Nu va fi din cauza dezechilibrului dintre resurse și consum

Ion Lungu, Director Executiv în cadrul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a explicat ce ar însemna un blackout, precizând că e puțin probabil să ne confruntăm cu o astfel de situație. 

„Trebuie să avem în vedere că mixul de energie trebuie să urmărească, în primul rând, securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Fără o energie electrică, este dezastru. S-a vorbit în unele ocazii și ce ar însemna un blackout, când nu ar mai fi lumină, apă, încălzire, benzină, la magazine nu s-ar mai putea plăti. Vă dați seama ce ar fi... dezastru! În opinia mea, este foarte, foarte puțin probabil să avem o asemenea situație și, în orice caz, nu va fi din cauza dezechilibrului dintre resurse sau posibilitatea de producere și consum, ci se întâmplă mai degrabă din cauza unor anumite evenimente de ordin tehnic, funcționare greșită a unor echipamente, fie din cauza unor elemente naturale, furtuni de exemplu. Dar este foarte puțin probabil să avem”, a spus Ion Lungu, Director Executiv în cadrul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„În același timp, trebuie să realizăm și faptul că lipsa energiei ar fi un dezastru. Toate modelele pe care le gândim cred că trebuie să aibă în vedere, în primul rând, partea de securitate în alimentarea cu energie electrică. Să nu uităm că mai sunt doi piloni ai dezvoltării. Al doilea este legat de protecția mediului, iar cel de-al treilea e legat de suportabilitate, pentru că, dacă nu mai sunt bani cu care să se plătească, este dezastru”, a conchis Ion Lungu. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel