Blackout major într-o țară unde milioane de locuitori au rămas neajutorați fără curent electric

Foto: Pixabay, de Geralt
Foto: Pixabay, de Geralt

Află în articol care este țara, aflată într-o criză severă, fiind raportată o pană de curent de peste 14 ore sau chiar o zi.

Este vorba despre Cuba, acolo unde milioane de locuitori au rămas neajutorați în fața căldurii și a umidității ridicate, scrie Reuters. Compania de stat de energie electrică a declarat că defecțiunile au forțat șase centrale să fie scoase din funcțiune din cauza rețelei învechite și slab întreținute.

Furnizorul care deține monopol pe piață a promis că se vor face progrese în weekend, în contextul în care prognoza meteo spune că umiditatea va fi de aproximativ 90%, iar temperaturile vor urca până la 35 de grade Celsius. Joi seară, provincia Matanzas, la est de Havana, nu avea curent electric, cu excepția renumitei stațiuni turistice Varadero și a instituțiilor esențiale precum spitalele, potrivit mărturiilor postate pe rețelele sociale și surselor Reuters.

Cubanezii par resemnați cu soarta lor

Locuitorii păreau resemnați cu soarta lor, în timp ce căutau răcoare pe străzile întunecate ale orașului Santa Marta, în municipiul Cardenas. „Ne-am adaptat deja, cubanezul trăiește așa, râzând calm, cu lumină sau fără lumină,” a spus Doris, stând în fața casei sale alături de cei doi fii adulți.

Penele de curent, care perturbă viața de zi cu zi și economia, afectează țara condusă de comuniști din 2021, provocând puține proteste. Acestea reflectă o criză economică profundă, marcată de lipsa produselor de bază, inflație cu două cifre și lipsa de numerar pentru a importa combustibil și piese pentru infrastructură.

”Întreruperile de curent au fost în medie de 10 ore pe zi” 

Ariel Rodriguez, un lucrător de 52 de ani la un restaurant din Santiago de Cuba, unde în martie au izbucnit proteste în care manifestanții cereau mâncare și lumină, a spus că penele de curent s-au diminuat de atunci, dar au început să se agraveze din nou. ”În ultimele două săptămâni, întreruperile de curent au fost în medie de 10 ore pe zi, de la 7 dimineața la 1 după-amiaza și noaptea de la 7 seara la 11 seara. Ieri au adăugat și intervalul 11 p.m. până la 3:15 a.m.” a adăugat Rodriguez.

Locuitorii din provinciile Holguin (est), Camaguey și Cienfuegos (centrale) au descris condiții similare. Havana a fost în mare parte scutită de penele de curent, care durează patru ore sau mai mult, în decurs de 24 de ore.

Citește și - Episoadele de blackout, secetă și caniculă, tot mai dese. România, avertizată

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a lansat, la începutul lunii iulie 2024, un avertisment cu privire la episoadele de caniculă, dar și despre blackouturile energetice.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), spune faptul că, potrivit statisticii din ultimii ani, în România sunt tot mai frecvente episoadele de caniculă, inundațiile, perioadele de secetă, dar și blackouturile energetice regionale. Mai mult, acestea ar avea și o intensitate mai mare, "cu implicații sociale și energetice care vor fi din ce în ce mai dezastruoase". În acest context, Dumitru Chisăliță a lansat un avertisment, potrivit căruia țara noastră trebuie să demareze urgent acțiuni cu scopul de a diminua efectele imediate ale acestor fenomene. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel