Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că atât Gheorghe Flutur, cât şi Florin Popescu vor da explicaţiile necesare în urma raportului Curţii de Conturi potrivit căruia se arată ,,nereguli" la CJ Suceava şi Dâmboviţa.
,,Este un punct de vedere al Curţii de Conturi, nu îl contest, dar sunt absolut convins că cei în cauză vor da răspunsurile necesare. Până la urmă de fiecare dată când se prezintă un raport al Curţii de Conturi se aşteaptă şi poziţia celorlalte părţi", a fost răspunsul lui la întrebarea cum comentează raportul Curţii de Conturi care arată mai multe cheltuieli realizate de Flutur şi Popescu în perioada când aceștia erau preşedinţi de CJ.
Întrebat dacă a vorbit cu cei doi, Blaga a spus: ,,Nu trebuie să iau eu legătura. A fost de fapt un răspuns la o solicitare a unor senatori USL care s-au concentrat doar pe câteva Consilii Judeţene, vreo trei şi mi se pare că este şi o primărie, Deva cred. Curtea de Conturi ar fi foarte bine să facă astfel de audituri în toate CJ şi Primăriille din România. Ar fi foarte bine pentru România, nu văd niciun impediment în asta", a comentat Blaga.
Curtea de Conturi a înaintat conducerii Senatului un raport privind controalele făcute la nivelul a şase administraţii locale în judeţele Suceava şi Dâmboviţa şi în municipiile Deva, Craiova, Ploieşti, Haţeg.
În cazul judeţului Suceava, Curtea de Conturi a descoperit faptul că "au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 1.832.063 lei, reprezentând indemnizaţie de dispozitiv în procent de 25%, aplicat asupra salariului de bază brut la ordonatorul principal de credite şi ordonatorii terţiari de credite finanţaţi din bugetul UATJ Suceava: Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Suceava, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava, Centrul Cultural Bucovina Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, precum şi stabilirea eronată a salariului de bază al persoanei care desfăşoară activitatea de control financiar preventiv la Camera Agricolă Suceava".
Un alt aspect constatat de Curtea de Conturi priveşte comandarea de studii de fezabilitate de 1,7 milioane de lei, achitate în perioada 2009-2011, pentru obiective de investiţii unde "lucrările fie nu au început, fie nu au mai continuat". În plus, pentru 13 obiective de investiţii (drumuri judeţene) au fost comandate studii de fezabilitate, achitate în cursul anului 2007 în sumă de 319.141 lei, însă ulterior acestea nu au fost folosite din motiv că nu au fost găsite resursele financiare necesare.
În ceea ce priveşte judeţul Dâmboviţa, raportul Curţii de Conturi precizează că nu s-au întreprins demersurile pentru obţinerea creanţelor datorate bugetului local de către diverse persoane juridice, suma ajungând la 461.489 lei.
Totodată, în cazul cheltuielilor de personal au fost acordate în alte temeiuri decât cele legale drepturi băneşti de 74.000 lei "pentru stabilitate şi îmbunătăţirea condiţiilor la muncă şi cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun".
Alte bonificaţii acordate necuvenit pentru Paşte şi Crăciun s-au ridicat la 63.500 de lei.
În plus, au fost suportate studii de masterat de 69.420 lei pentru 13 salariaţi ai aparatului propriu.
De asemenea, de la bugetul local au fost suportate cheltuieli de întreţinere şi chirie pentru un apartament închiriat din 2006 la Bruxelles, cu scopul declarat de "stagii de practică" şi "birou de reprezentare". "Numai în perioada 01.01.2011 – 31.05.2012 plăţile pentru chirie şi întreţinere au însumat 52.880 lei, fără ca entitatea să poată dovedi că în perioada respectivă au existat salariaţi care au utilizat acest apartament", precizează raportul inspectorilor de conturi.
Aceeaşi situaţie a fost constatată în cazul unui apartament în oraşul Castellon (Spania), unde pentru aceeaşi perioadă au fost cheltuiţi 51.980 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu