Blaga, pe făraș. Boc se întoarce la șefia PDL

Rezultatul alegerilor este, paradoxal, unul bun pentru Traian Băsescu. Scorul imens obținut de USL, respectiv, dezastrul liderilor ARD, rezolvă două probleme pentru președinte.

În primul rând, super-majoritatea Puterii îi oferă un motiv pentru a se agăța de scaunul de la Cotroceni. Noua temă de campanie (căci Traian Băsescu este permanent într-o confruntare electorală) va fi: președintele asigură echilibrul democratic, împiedicând abuzurile unei Puteri absolute. Această justificare poate nu înseamnă mare lucru în țară, dar e o miză serioasă în Occident.

Pe de altă parte, singura miză internă, pe moment, o constituie bătălia pentru conducerea PDL.  Blaga iese devastat din alegeri. Mitul ”organizatorului” s-a prăbușit, presa apropiată Cotrocenilor îl acuză de blat cu USL, autoritatea în partid e la nivelul unui  banal ”luzăr”. Nici grupul din jurul său nu stă mai bine, începând cu Videanu, care a evitat înfrângerea prin... neprezentare. Iar, la București, a reușit un scor mai mic decât cel obținut de organizație sub mandatul Elenei Udrea.

În schimb, Udrea a ajuns în Parlament relativ confortabil, raportat la ARD, iar Gheorghe Ștefan își poate aroga fără dispută rolul de ”câștigător” de mandate, pe care îl juca în trecut Vasile Blaga. Atât Pinalti cât și Falcă au cerut deja organizare de alegeri interne...Buldogului nu-i rămâne decât demisia de onoare,  sau ecarisajul politic, pe model Geoană.

Habar nu am dacă tensiunile dintre Băsescu și Blaga sunt reale sau inventate, dar în acest moment gestul președintelui, care a strâns doar mâna lui Boc la Convenția din mai, 2011, este confirmat de rezultatul votului.

Dacă luăm în calcul mărimea municipiilor conduse de primari portocalii, Emil Boc este pedelistul aflat în cea mai înaltă funcție publică. Evident, excludem președinția, fiindcă Băsescu nu poate conduce PDL. Decât prin realegerea lui Boc.

Traian Ungureanu, prezent la Cina cea de taină de la Piccolo Mondo (unde au demarat pregătirile pentru votul de vineri, din Colegiul Director) ar putea să fie un fugar din gruparea europarlamentarilor, sau, mai degrabă, un mazil care s-a dus la Blaga cu ștreangul de la sultan.

Evident, Blaga ar putea păstra sprijinul unor organizații județene, dar dacă se îngroașă gluma și se rupe PDL, nu se alege decât cu o ștampilă și o grea moștenire. Băsescu a înscris la Invenții și Mărci o siglă nouă și poate continua să facă jocurile cel puțin doi ani, dacă nu oferă USL un motiv zdravăn de suspendare.  În concluzie, singura amenințare la adresa revenirii lui Boc ar fi candidatura Elenei Udrea la șefia PDL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel