Economistul Ionel Blănculescu a comentat pentru DC News declarațiile de miercuri ale președintelui Traian Băsescu, pe tema mediului economic și de afaceri. Șeful statului a transmis că relansarea economiei românești ar trebui să se facă pe seama întreprinderilor mici și mijlocii, excluzând din această ecuație multinaționalele: "Nu ai nevoie de o multinaţională ca să dezvolţi producţia alimentară, bazele de tratament, să faci pârtii de schi, să dezvolţi multe alte activităţi utile". Ionel Blănculescu este de părere că IMM-urile și multinaționalele reprezintă un tot ce nu poate fi separat, greșeală pe care șeful statului a făcut-o în discursul său.
Are dreptate Traian Băsescu? Poate România să-și relanseze economia pe spatele IMM-urilor sau avem nevoie și de multinaționale?
"În primul rând, nu cred că este util a fractura mediul economic. Mediul economic este un sistem integrat, care oferă taxe și impozite din activitatea lui și care se află într-o relație de interdependență totală. Nu pot exista numai transnaționale, cum nu pot exista numai IMM-uri. Pentru că globalizarea intervine și în domeniul economic. Nu putem să facem o astfel de împărțire, pentru că nu este productivă și nu este realistă.
IMM-urile reprezintă pe deoparte furnizori pentru companiile transnaționale și pe de altă parte reprezintă clienți pentru aceste companii transnaționale. Altfel spus, există o piață în amonte sau în aval, în care se regăsesc toți acești actori economici. Deci ei nu pot acționa decât în sistem integrat. Din acest motiv nu cred că putem face o astfel de departajare, decât din punct de vedere al discursului politic".
Ce a urmărit Traian Băsescu prin această declarație?
"Eu îmi explic acest lucru pe fondul luptei perpetue politice, în care, la momentul acesta, se încearcă a se demonstra că sistemul convenit cu FMI de aplicare a unor taxe și impozite, pe deoparte, și de aplicare a unor stimulente, pe de altă parte, ar lovi în acest corp al IMM-urilor. Cred că este un element cu tentă pur politicianistă și nicidecum cu tentă economică. IMM-urile și transnaționalele înțeleg aceste lucruri și între acestea nu există dihonie, așa cum există la nivel politic. Mediul economic funcționează ca un tot unitar".
Doar un discurs politic...
"Deci, din punctul meu de vedere, aceste măsuri care au fost luate - mă refer la cele de taxare, nu la stimulente - nu reprezintă o lovitură asupra mediului economic, mediului de afaceri, ci pur și simplu se încearcă a se considera că este o lovitură, din punct de vedere politicianist, dar nicidecum din punct de vedere real și concret. Pentru că, până la urmă, să crești prețurile la pompă cu 3%, nu este o lovitură atât de mare.
Este un discurs politic care nu are treabă cu mediul nostru economic și cu activitatea economică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu