Publicitate
Fondul Monetar Internațional (FMI) i-a impus României să-și privatizeze companiile de stat până la sfârșitul lunii aprilie. Însă respectarea cerințelor FMI ar putea duce la pierderea a zeci de milioane de euro, susține analistului economicIonel Blănculescu opinează că termenul stabilit de FMI pentru privatizarea și listarea companiilor de stat este realist, dar analistul este împotriva procesului. Acesta a declarat pentru Business24 că, în două sau trei luni, statul ar putea îndeplini cerințele FMI numai pentru pachetele mioritare, cu toate că nu este o măsură potrivită, pentru că prețurile sunt scăzute. "Ar trebui să mai așteptăm până în 2015-2018 și atunci să țintim să câștigăm bani, dar ar trebui să ne consolidam un capital de stat", a declarat economistul.
Analistul susține că 2013 nu este un moment propice pentru vânzare sau listarea companiilor de stat. Blănculescu argumentează că Transelectrica a avut, în 2012, un preț de pornire de 45 de lei/acțiune, iar în prezent s-a ajuns la 12 lei/acțiune. Economistul a precizat că prețurile joase au dus la amânarea privatizării Transelectrica, Transgaz, dar și CFR Marfă. Ionel Blănculescu a ținut să sublinieze că privatizarea CFR Marfă "ar fi una din marile gafe pe care statul le-ar produce".
În opinia analistului, înainte de a privatiza CFR Marfă, ar trebui încercată soluția unui manager privat, care să încerce eficientizarea companiei. "Operatorul privat care o va cumpăra, o va pune pe profit imediat. Este normal să fie așa. CFR Marfă este aproape o formă de monopol", a afirmat economistul.
Ionel Blănculescu este de părere că motivul pentru care FMI impune României privatizarea companiilor de stat este acela de a introduce elementul privat în respectivele companii. Avantajul cel care cumpăra de la stat este, în opinia analistului economic, dat de posibilitatea de a participa la Adunarea Generală a companiei. "Este un lucru bun", a spus Blănculescu, "dar plătim noi, statul. De ce să plătesc eu acum 10% din acea companie, pe care o vând cu 20 milioane, când peste câțiva ani aș putea-o vinde cu sute de milioane de euro?", a adăugat acesta. Analistul susține că FMI ar putea obliga statul să listeze 1%, fiind un procent suficient pentru a introduce privatul în companie. "Să scoți 10-20%, prețul e prea mare", a explicat economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu