Blestemul Anului Zero care i-ar viza pe președinții SUA

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

De secole, se vorbește despre o legendă de rău augur: un adevărat blestem (blestemul anului zero) care ar fi afectat pe unii președinți americani. Despre ce e vorba?

Chiar dacă nu pare, americanii sunt superstițioși. De exemplu, ei cred într-o poveste veche care circulă pe holurile Casei Albe: Blestemul Anului Zero. Această amenințare ar afecta președinții americani aleși în anii care se termină cu cifra ”zero”.

Deci, președintele Joe Biden ar fi și el vizat de această legendă fiind ales în 2020, chiar dacă a intrat la Casa Albă abia pe 20 ianuarie 2021.

Originea acestei legende se întoarce la asasinarea lui Abraham Lincoln, primul dintre președinți peste care ar fi căzut blestemul anului zero.

Se pare că la începutul secolului al XIX-lea, șeful indian Tecumseh (numit Flaming Comet), al poporului Shawnee, a formulat un blestem împotriva Casei Albe, care ar fi sunat astfel: ”Toți liderii născuți în noul ciclu vor pieri înainte de sfârșitul sarcinilor lor!”.

Sentința oarecum obscură a fost interpretată astfel: Tecumeseh a lansat o anatemă împotriva președinților aleși la începutul noilor decenii, adică în anii zero, blestemând ca aceștia să sfârșească înainte de încheierea mandatului, scrie publicația Curiosauro.

Să aruncăm o privire asupra istoriei

Printre președinții aleși în anii ”zero” îl avem pe Abraham Lincoln (intrat la Casa Albă în 1860), James Garfield (1880), William McKinley (reales în 1900) și în cele din urmă pe John F. Kennedy (1960), toți victimele unor evenimente nefericite, conspirații, atacuri sau crime. Pe scurt, blestemul lui Tecumeseh pare să fi prins.

De la Lincoln la Kennedy

Primul care a suferit blestemul anului zero a fost Lincoln, care la 14 aprilie 1865 a suferit binecunoscutul atac într-un teatru al sudicului John Wilkes Booth, la sfârșitul Războiului Civil. Lincoln a murit și o mare criză politică a izbucnit în America. 

Blestemul se pare că l-ar fi lovit mai rău pe președintele Garfield, care a deținut cea mai scurtă președinție din toată istoria SUA. Imediat ce a fost ales, a fost supus unui atac: un șomer l-a împușcat și l-a rănit grav la 2 iulie 1881. Președintele a fost transportat la spital, unde a murit două luni mai târziu.

Blestemul s-ar fi abătut și asupra președintelui McKinley, pe a doua sa administrație, după realegerea sa în 1900. La 6 septembrie 1901, după ce a ținut un discurs la Expoziția Pan-Americană din Buffalo, președintele a fost împușcat și ucis de un anarhist de origine poloneză. Și chiar și bietul McKinley a murit înainte de a-și termina mandatul.

Cel mai tragic caz este cel al lui JF Kennedy. Și el, ca și Lincoln, a fost împușcat în cap în timp ce se afla la bordul limuzinei prezidențiale. Ucigașul său a fost Lee Harvey Oswald.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel