EXCLUSIV  Blestemul insulelor tropicale. Incendii în Grecia, cutremure în Indonezia și ipoteze șocante: "Nimic nu e întâmplător"

Incendiu
Incendiu

Apă turcoaz, muzică de vacanţă şi petreceri la tot pasul. Veselia Greciei a apus, sub o cenuşă grea, la fel ca sufletul elenilor, în aceste zile. Spiritul petrecăreţ al oamenilor este doar o amintire, înlocuită de doliu.

Grecii îşi plâng morţii, printre ruine, maşini făcute scrum şi cadavre carbonizate. Doar atât a mai rămas din Mati. Iar din durerea lor se nasc tot felul de ipoteze şocante, unele adevărate, altele mai puţin.

"Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu. Nu ne mai rămâne nimic!", și-a strigat o femeie durerea, alături de ceilalţi oameni care încercau, vineri, să salveze ceea ce mai putea fi salvat. "Seamănă cu o zonă de război, este de nedescris", a fost mărturisirea unei voluntare, Zoi Pantelidou, în vârstă de 26 de ani.

"Nimic nu e întâmplător"

De câteva zile, în mediul online, a început să circule un mesaj referitor la cauza incendiilor care au pârjolit totul în cale, în Grecia, lansat de pagina de Facebook Apărătorul Ortodox.

"Şi cum nimic nu e întâmplător... Ştiţi voi... ca-n Sodoma şi Gomora, după păcatul homosexualităţii, toată cetatea a ars "scrum", a scris administratorul paginii. 

Astfel, tragedia din Grecia a fost pusă pe seama homosexualităţii, mai mulţi internauţi susţinând că, de fapt, este vorba despre un blestem la mijloc.  

Același scenariu s-a derulat și în cazul tragediei de la Colectiv, când mai multe voci, chiar bisericești, au susținut ipoteza potrivit căreia incendiul ar fi pornit din cauza tinerilor prezenți la concert care ascultau muzica diavolului.

M-am documentat şi în carte scrie că dacă asculţi muzică rock înseamnă că-l invoci pe Satana. (...) Ei îl evocă pe Diavol, spun că se roagă la Diavol ca la Dumnezeu (...). Dumnezeu este acolo unde este nevoie, nu unde este desfrâu şi păcate", spunea preotul Casian într-o emisiune TV.

Mesajul distribuit de pagina de Facebook Apărătorul Ortodox a făcut-o pe Oana Băluță, profesor universitar, să se revolte și să retrăiască momentele cumplite din noaptea de 30 octombrie 2015:

"Mi-au adus aminte de reacțiile după Colectiv și mi s-a strâns carnea pe mine. Atunci spuneau inși cu credințe similare că acolo era muzică satanistă și că a venit pedeapsa divină, iar noi ne căutam prietenii, colegii, studenții.."

Bilanțuri dureroase

În timp ce oamenii îşi dau cu părerea şi lansează tot felul de credinţe, autorităţile oferă bilanţuri dureroase: aproape 90 de persoane, printre care şi copii, au pierit în flăcări din cauza unei mâini criminale.

În privinţa focului izbucnit luni pe muntele Pentelikon şi care s-a întins apoi în regiunea Mati, la est de Atena, există o serie de întrebări şi nu ascund faptul că mai multe elemente grave ne-au făcut să deschidem o anchetă, a declarat adjunctul ministrului grec pentru protecţia cetăţenilor, Nikos Toskas.

El a menţionat că există elemente şi urme serioase ce indică faptul că un alt incendiu, izbucnit tot luni în apropiere de Kineta, la vest de Atena, a fost provocat 'în mod intenţionat.

În 2016, la sfârşitul lunii iulie, Grecia se confrunta cu un alt incendiu de pădure, pe insula Evia, într-o mare plantație de pini, la 140 km nord-est de Atena. "Este un dezastru ecologic imens, dar din fericire nu am avut victime până în prezent, declara, atunci, ministrul dezvoltării agricole, Vaguelis Apostolou.

Blestemul insulelor tropicale - incendii, cutremure și vieți curmate

Iar tragediile par să nu mai contenească. Cel puţin 10 persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite, astăzi, după un cutremur de 6,4 grade pe insula turistică Lombok în partea de sud-est a Indoneziei.

Au fost momente de panică, locuitorii părăsindu-şi casele, iar clienţii hotelurilor grăbindu-se să iasă afară. Cutremuru a fost urmat de mai mult de o sută de replici, dintre care două au avut o magnitudine mai mare de 5.

Cutremurul a avut loc la 50 de kilometri nord-est de Mataram, principalul oraş din Lombok, la o sută de kilometri est de insula Bali. Destinaţia turistică, din ce în ce mai iubită de români, a mai trecut prin momente îngrozitoare, în 2004.

Atunci, un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea 9,3, survenit în largul insulei Sumatra, a ucis 220.000 de oameni din ţările riverane Oceanului Indian, din care 168.000 în Indonezia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel