Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat China că încearcă să devină principala putere militară, economică, diplomatică şi politică.
"China vrea o (nouă) ordine (internaţională), însă diferenţa este că ordinea sa mondială ar fi profund antiliberală. A noastră este liberală", a apreciat Blinken, care participă vineri în Melbourne la o reuniune a alianţei Quad, din care fac parte Australia, India, Japonia şi SUA, conform EFE și Agerpres.
Declaraţiile lui Blinken evidenţiază îngrijorarea faţă de interesele manifestate de gigantul asiatic în Marea Chinei de Est, prin care tranzitează o treime din comerţul mondial, unde se găsesc importante zăcăminte de gaz şi ţiţei şi în care nave de pescuit chineze intră în conflict cu vase din alte ţări, precum Indonezia, Malaezia, Filipine şi Vietnam, care revendică anumite zone.
O altă sursă de preocupare o reprezintă tensiunile comerciale dintre China şi alte ţări din regiune, precum şi programul de investiţii al guvernului de la Beijing cunoscut drept Noul drum al mătăsii.
VEZI ȘI: Blinken: O invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că noi forţe ruseşti continuă să sosească la frontiera cu Ucraina şi o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment.
Vorbind la o conferinţă de presă la Melbourne, după o întâlnire a Quad - o alianţă informală alcătuită din Statele Unite, Australia, India şi Japonia - Blinken a spus că Washingtonul va continua să-şi retragă personalul de la Ambasada din Kiev, conform Reuters și Agerpres.
Imagini ale unor sateliţi comerciali - publicate de o companie privată din SUA - arată noi desfăşurări ale forţelor militare ruseşti în mai multe locuri din apropierea Ucrainei, ceea ce sugerează continuarea consolidării trupelor amplasate în zonă de către Moscova, pe fondul unei ofensive diplomatice destinate să dezamorseze criza, conform Reuters.
Rusia efectuează în prezent manevre comune cu Belarus, precum şi exerciţii navale în Marea Neagră în cadrul unei serii de activităţi militare în apropierea Ucrainei, alimentând astfel temerile privind o invazie iminentă în ţara vecină. Moscova neagă orice fel de intenţie în acest sens, dând vina pe Kiev şi Occident pentru actuala criză.
Societatea Maxar Technologies, cu sediul în SUA, care urmăreşte de mai multe săptămâni mobilizările de trupe ruseşti, a declarat că imaginile realizate miercuri şi joi arată noi desfăşurări semnificative de trupe în mai multe locuri din Crimeea anexată, vestul Rusiei şi Belarus. Aceste imagini nu au putut fi verificate în mod independent de către Reuters.
În Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, Maxar afirmă că a identificat o nouă desfăşurare importantă de trupe şi echipamente pe aerodromul Oktiabrskoe, la nord de oraşul Simferopol, inclusiv 550 de corturi militare şi sute de vehicule. Noi trupe şi echipamente au sosit de asemenea lângă Novoozionoie din Crimeea, precum şi în apropiere de oraşul Slavne, pe coasta de nord-vest a peninsulei.
În Belarus, scenă a unor importante manevre comune, Maxar a identificat o nouă desfăşurare de trupe, vehicule militare şi elicoptere pe aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, la mai puţin de 25 km de graniţa cu Ucraina. Într-un comunicat transmis prin e-mail joi seara se menţionează că importante efective de unităţi militare au sosit recent în zona de antrenament Kursk din vestul Rusiei, la aproximativ 110 km est de graniţa cu Ucraina. Rusia nu a dezvăluit numărul trupelor pe care le-a desfăşurat pentru exerciţiile din Belarus şi susţine că are dreptul de a deplasa forţe pe teritoriul său după cum crede de cuviinţă, insistând că acestea nu reprezintă o ameninţare externă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu