Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, a declarat, marţi, la Bucureşti, secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Publicitate
El a menţionat că, în prezent, sunt dislocaţi în România peste 3.000 de militari americani.
"Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, dar nu este un element de sine stătător. Continuăm să lucrăm pe această temă, bilateral, dar şi în contextul Alianţei", a punctat şeful diplomaţiei americane.
Blinken a spus că "Rusia a transformat părţi ale Mării Negre într-o zonă de război".
"Vedem rachete (lansate - n.r.) din nave de luptă către oraşe ucrainene, forţele ruse care blochează porturile din Ucraina şi au dus la ceea ce este cea mai gravă criză alimentară de ani de zile. Din fericire, datorită eforturilor importante ale ONU şi ale Turciei, am avut coridoarele de securitate din Marea Neagră. Desigur, România a jucat un rol esenţial în ceea ce priveşte exportul de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina către restul lumii. Aşadar, nu ne lăsăm descurajaţi, vom consolida prezenţa NATO din Marea Neagră până în Marea Baltică. În acest scop, colaborăm îndeaproape şi cu NATO, pentru a consolida strategia Mării Negre. România este un contributor vital în acest context şi în demersurile mai ample de a ne asigura că avem alianţa de apărare cea mai puternică posibil", a subliniat Blinken.
Secretarul de stat american a remarcat contribuţia de 2,5% din PIB a României pentru Apărare, anume peste cele 2% din angajament şi a numit ţara noastră "contributor-cheie pentru securitatea din Marea Neagră", notează Agerpres.
În cadrul evenimentului Aspen GMF Bucharest Forum 2022, secretarul general adjunct al NATO a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre securitatea din regiune.
Interviul va fi difuzat azi, 29.11.2018, de la ora 18:00, atât pe DefenseRomania, cât și pe platforma DC News.
În cadrul dialogului, Mircea Geoană va vorbi despre ministeriala NATO care are loc la București în aceste zile, dar și despre importanța Mării Negre, în contextul în care la summit-ul de la Madrid din această vară a fost recunoscută importanța strategică a Mării Negre.
Înaltul oficial român va discuta și despre provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, stat dependent energetic de Federația Rusă, care nu e membru NATO și care a cunoscut o serie de incidente deosebit de grave, după ce o rachetă rusească interceptată de Ucraina a căzut pe teritoriul ei iar alte rachete rusești au survolat ilegal teritoriul Republicii Moldova.
Nu în ultimul rând, Mircea Geoană va aborda subiectul agresiunii ruse din Ucraina și modul în care NATO va putea ajuta Ucraina în contextul iernii și în contextul strategiei ruse de a lovi infrastructura critică ucraineană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu