Un convoi diplomatic american a intrat sub focuri de armă luni în Sudan, în ceea ce pare un atac al combatanţilor asociaţi Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) paramilitare din Sudan, a anunţat marţi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, un incident pe care l-a descris drept „imprudent” şi „iresponsabil”, informează Reuters.
Incidentul a determinat un avertisment direct din partea lui Blinken, care i-a telefonat separat liderului RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, şi şefului armatei Sudanului, generalul Abdel Fattah al-Burhan, transmiţându-le că orice pericol pentru diplomaţii americani este inacceptabil.
„Suntem profund îngrijoraţi de mediul de securitate general”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat la o întâlnire a miniştrilor de externe ai Grupului celor Şapte (G7).
Luptele din Sudan au ucis cel puţin 185 de persoane şi rănit mai mult de 1.800, în timp ce ambele părţi au revendicat câştiguri într-un conflict în care sunt folosite lovituri aeriene şi artileria.
Confruntările au continuat în ciuda numeroaselor apeluri din partea Statele Unite şi ale altor ţări pentru oprirea luptelor, precum şi a eforturilor Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite de a-i determina pe rivali să cadă de acord asupra încetării focului, scrie Agerpres.
Ciocnirile din Sudan au continuat în noaptea de duminică spre luni în Sudan, unde nici armata, nici puternica forţă paramilitară a generalului Mohamed Hamdane Daglo nu au reuşit să aibă câştig de cauză în pofida luptelor care au ucis cel puţin 100 de civili, inclusiv trei lucrători umanitari ai ONU, transmite AFP și BBC.
Conflictul mocnea de câteva săptămâni, iar semnele izbucnirii nu erau greu de citit.
De luni de zile, tensiunile din Sudan s-au generat între cele mai puternice două figuri din guvernul militar al Sudanului: generalul Abdel Fattah al-Burhan, liderul de facto al Sudanului de la lovitura de stat din 2019 și Muhammad Hamdan Dagalo (mai bine cunoscut sub numele de Hemedti), liderul Forțelor de sprijin rapid.
Acum, criza a escaladat. Sâmbătă au izbucnit lupte între cele două forțe în Khartoum, capitala Sudanului, și de atunci s-au extins în alte părți ale țării.
Încă nu este clar dacă conflictul se va limita la o scurtă încăierare, mai degrabă decât la un război la scară largă. Ambii politicieni spun că nu se vor opri să negocieze, scrie The Economist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News