Blinken spune că sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei în Ucraina „trebuie să înceteze”

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Sprijinul Chinei pentru industria de apărare a Rusiei prelungește războiul din Ucraina și "trebuie să înceteze," a declarat secretarul de stat american Antony Blinken pe 18 iunie, la o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 Sprijinul Chinei a permis Rusiei să își mențină baza industrială de apărare funcțională - "să mențină mașina de război în funcțiune.... Așadar, acest lucru trebuie să înceteze," a spus Blinken.

Stoltenberg, reiterând comentariile făcute pe 17 iunie, a declarat că China "nu poate continua să aibă relații comerciale normale cu țările din Europa și, în același timp, să alimenteze cel mai mare război pe care l-am văzut în Europa de la Al Doilea Război Mondial."

El a reiterat că țara lui Xi trebuie să se confrunte cu "consecințe" dacă va continua să sprijine Rusia.

China a jucat un rol crucial în sprijinirea Rusiei în contextul sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, devenind un partener cheie în mai multe domenii.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au laudat legăturile profunde dintre țările lor în timpul unei întâlniri la Beijing.

China a devenit un partener vital pentru Rusia în încercarea sa de a reduce impactul sancțiunilor impuse de SUA și alte țări în contextul războiului din Ucraina.

Este China furnizoare de arme pentru Rusia?


China a respins în mod repetat acuzațiile conform cărora ar furniza arme Rusiei.

Totuși, China este acuzată că sprijină consolidarea capacității militare a Moscovei prin furnizarea de componente critice.

Blinken a afirmat: "Acestea sunt folosite pentru a ajuta Rusia într-un efort extraordinar de a produce mai multe muniții, tancuri, vehicule blindate, rachete."

El a adăugat că aproximativ 70% din utilajele mașinărie și 90% din microelectronicele importate de Rusia provin din China.

Sancțiunile anunțate de Washington în mai au vizat aproximativ 20 de companii din China și Hong Kong. SUA au declarat că una exportă componente pentru drone, în timp ce altele ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale referitoare la alte tehnologii.

China își apără comerțul cu Moscova afirmând că nu vinde arme letale și "gestionează cu prudență exportul de bunuri cu dublă utilizare în conformitate cu legile și reglementările".

Potrivit unei analize a datelor vamale chineze efectuate de institutul de cercetare Carnegie Endowment, Beijing exportă lunar bunuri cu dublă utilizare în valoare de peste 300 de milioane de dolari către Rusia, inclusiv articole desemnate de SUA drept "priorități înalte", necesare pentru fabricarea armamentului, de la drone la tancuri.

Institutul britanic de analiză RUSI a avertizat, de asemenea, cu privire la potențialul utilizării tehnologiei satelitare chinezești pentru informații de pe linia frontului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel