Blinken spune că Ucraina va deveni membră a NATO: Sprijinul global pentru Zelensky este "solid ca o stâncă"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat încrederea că Ucraina va deveni membră a NATO.

Secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat încrederea că Ucraina va deveni membră a NATO și a insistat că sprijinul pentru această țară aflată în conflict și pentru președintele Zelenski este "solid ca piatra".

Comentariile sale au fost făcute după ce s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe la Bruxelles, unde alianța NATO își marchează cea de-a 75-a aniversare.

"Sprijinul pentru Ucraina și determinarea fiecărei țări reprezentate aici la NATO rămân solide ca piatra. Vom face tot ceea ce putem, aliații vor face tot ceea ce pot pentru a se asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a continua să facă față agresiunii continue a Rusiei', a spus el.

"Ucraina va deveni membră a NATO. Scopul nostru în cadrul summitului este de a ajuta la construirea unei punți către această aderare și de a crea o cale clară pentru Ucraina în continuare", a adăugat el.

De asemenea, el a cerut Congresului să avanseze cu ajutorul pentru Ucraina. Conservatorii din Capitoliu au blocat un pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari care a dus în cele din urmă la o lipsă gravă de muniție pentru forțele ucrainene. 

Acest lucru a permis ca armata rusă să poată respinge forțele Kievului de-a lungul aproape întregii linii de front.

Între timp, comentariile lui Blinken au fost făcute în timp ce Kremlinul a declarat că Rusia și NATO se află acum într-o "confruntare directă".

Relațiile au alunecat acum la nivelul de confruntare directă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

"Relațiile au alunecat acum la nivelul de confruntare directă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor de la Moscova.

NATO a fost "deja implicată în conflictul din jurul Ucrainei (și) continuă să se îndrepte spre frontierele noastre și să-și extindă infrastructura militară spre frontierele noastre", a spus el.

Valurile succesive de extindere ale NATO sunt o fixație a președintelui Vladimir Putin, care a intrat în război cu Ucraina în urmă cu doi ani cu scopul declarat de a împiedica alianța să se apropie de granițele Rusiei. 

În schimb, războiul a galvanizat NATO, care s-a extins din nou cu intrarea Finlandei și Suediei, consolidându-și în același timp forțele în Europa de Est.

De asemenea, un alt factor planează asupra sărbătoririi celei de-a 75-a aniversări - posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump.

Fostul președinte al SUA a subminat anterior garanția de apărare colectivă a NATO, afirmând că ar încuraja Rusia să atace orice membru care nu oferă suficient pentru apărare - și ar fi spus că ar refuza să dea "un ban" Ucrainei. 

Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia a fost înșelată de Occident în urma Războiului Rece.

Kremlinul susține că alianța Pactului de la Varșovia a fost desființată de Moscova, doar pentru ca NATO să absoarbă foștii membri ai pactului și cele trei state baltice care au făcut parte din Uniunea Sovietică.

Dar țările occidentale resping această versiune a evenimentelor, susținând că NATO este o alianță defensivă și că aderarea la aceasta a fost o alegere democratică a țărilor care s-au scuturat de decenii de regim comunist.

NATO susține că ajută Ucraina să lupte pentru supraviețuirea sa în fața agresiunii rusești și că a furnizat Kievului arme avansate, pregătire și informații, dar Rusia spune că acest lucru face din NATO de facto o parte a conflictului, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel