EXCLUSIV  BLOCAJ generat de Guvern. Suspendarea exporturilor aruncă fermierii în haos. Adrian Rădulescu dezvăluie situația

Adrian Rădulescu
Adrian Rădulescu

Situație fără precedent pentru fermieri, care se află în fața unor probleme incredibile, după ce s-a suspectat exportul unor produse. 

Guvernul a anunțat: interzicem exporturile (grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie și patiserie, biscuiți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul cerealelor sau de panificație). Deși inițial s-au blocat la graniță tiruri cu produse, ulterior Ludovic Orban a revenit cu lămuriri: nu se interzic exporturile intracomunitare, pentru că suntem o singură piață, ci cele extracomunitare. Aparent, cu această clarificare, lucrurile au fost lămurite, însă, în realitate, situația e departe de a sta astfel. 

Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor, a explicat, pentru DCNews, că ”Nimeni n-a văzut niciun ordin, a fost o discuție în ședință în Guvern, care a aruncat pe toată lumea în ceață. La contractele care sunt deja încheiate, plătești despăgubiri dacă le oprești. Nu știe nimeni ce cantități erau contractate pentru export extracomunitar, pe ce perioadă, etc. În primul rând, trebuie să calculezi cât e nevoie. Acum, necesarul de grâu e acoperit până-n luna mai și din iunie se mai scotea de la rezerva de stat 170 de mii de tone, apoi, venea noua recoltă a grâului. România produce, în total, vreo 30 de milioane de tone. Cât e necesar pentru consumul intern, ca să limitezi exporturile extracomunitare? Pentru a nu rămâne fără pâine România, dacă apare o criză, trebuie să cumperi cereale, nu să oprească Guvernul exporturile. Nu se știe cât, cum, trebuie să există un plan de nevoi. În plus, în momentul de față, agricultorii făceau contracte pe baza recoltei viitoare, ca să finanțeze lucrările agricole, deci anunțându-se că opresc exporturile, nu se mai fac contracte, agricultorii au rămas fără finanțare. Oamenii sunt speriați pentru că nu mai știu unde, cui, când își vor vinde recolta. În țară, nu sunt capacități de procesare. A fost o chestie de PR care perturbă piața și oamenii nu știu ce să facă. Lipsa de predictibilitate afectează piața, cauzează pagube, prejudicii fermierilor, procesatorilor”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel