Climatologul Roxana Bojariu a explicat, pentru DC News, de ce o ceață densă a cuprins România în ultimele zile.
Meteorologii au emis zilele acestea numeroase avertizări de ceață densă, un fenomen care pare tot mai persistent, dimineața, dar și seara sau pe timpul nopții. Cum se formează acest fenomen meteorologic? Cum se explică persistența ceței atât de mult timp, fapt care reduce vizibilitatea și poate afecta semnificativ condițiile de conducere, dar și zborurile avioanelor, programul pasagerilor fiind dat peste cap.
Am contactat-o pe Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), pentru a ne explica toate aceste aspecte.
”Ceața se formează la fel ca norii, prin condensarea vaporilor de apă ce formează picăturile fine, aflate în suspensie în atmosferă, doar că, spre deosebire de nori, procesul are loc în imediata apropiere a suprafeței terestre. Cantitatea de vapori de apă ce poate fi conținută într-o masă de aer depinde de temperatura sa. Cu cât temperatura aerului e mai mare, cu atât acesta poate înmagazina o cantitate mai mare de vapori de apă și invers. Când temperatura scade, la un anumit nivel, vaporii de apă condensează, se transformă în picături de apă. Este mecanismul prin care se formează atât norii, cât și ceața”, a spus Roxana Bojariu.
”În sezonul rece (din toamnă până în primăvară) nopțile mai lungi, mai ales cele senine, cu condiții de vânt slab, favorizează în mai mare măsură răcirea la sol, prin radiația emisă de acesta, ceea ce determină formarea de picături de apă ce apar din vaporii de apă existenți inițial în atmosfera joasă. Acestea sunt de obicei condiții de presiune atmosferică ridicată. Este vorba de așa numita ceață de radiație. Fenomenul de inversiune termică, când o pană de aer mai rece se așează la suprafață solului, favorizează, de asemenea, nu doar poluarea locală, ci și formarea ceții”, a spus Roxana Bojariu.
”Ceața și persistența ei (chiar mai multe zile) pot să fie favorizate și de relief. Văile sunt astfel de zone preferențiale unde aerul mai rece se poate acumula, generând ceața. Zonele de coastă marină, cele din apropierea lacurilor, râurilor pot fi de asemenea regiuni unde apariția ceții e favorizată.
De asemenea, în cazul în care un front de aer cald străbate o regiune cu strat de zăpadă se creează condiții de formare a ceții. În cazul nostru, acest lucru se poate întâmpla mai ales la munte, unde acum avem strat de zăpadă. De asemenea, zilele acestea au fost condiții de presiune ridicată ce au putut determina în unele regiuni ale României apariția ceții (prin suprapunerea cu celelalte condiții favorizante)”, a mai spus Roxana Bojariu, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci