Bloggerii militari ruşi sunt ameninţaţi de Kremlin, deşi susţin invazia în Ucraina. Motivul? Oamenii ar avea prea multă încredere în ei

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Înaintea ofensivei ruse în Ucraina, canalul de Telegram al bloggerului Mihail Zvinciuk era cunoscut în principal de pasionaţii de subiecte militare; astăzi, acesta are peste un milion de abonaţi, mult mai mulţi decât numeroase mass-media ruse, scrie vineri France Presse într-un articol despre bloggerii militari ruşi, deveniţi populari în Rusia pentru informaţiile fiabile necenzurate despre războiul lansat de Rusia în Ucraina.

 

La fel ca Mihail Zvinciuk, numeroşi bloggeri militari ruşi altădată puţin cunoscuţi sunt acum urmăriţi de un mare număr de cetăţeni, diferenţiindu-se de mass-media publice controlate strict de putere prin libertatea lor de exprimare.

Ei nu ezită să publice informaţii care nu sunt comunicate de autorităţi şi nici să critice unele decizii ale ierarhiei militare de la Moscova, semnalând adesea incompetenţa dovedită de comandanţii ruşi în operaţiunile militare din Ucraina şi deciziile tactice dezastruoase ale acestora care au dus la eşecuri pe câmpul de luptă şi la mari pierderi în efective şi echipamente.

Este ceea ce îi face credibili în ochii publicului rus, dar în acelaşi timp deranjează armata. Când a început invazia rusă pe 24 februarie 2022, 'instituţiile însărcinate cu informarea erau în degringoladă', explică Zvinciuk, fondatorul canalului de Telegram 'Rybar' ('Pescarul' în limba rusă).

'Responsabilii nu reuşeau să se pună de acord asupra tezelor ce trebuiau difuzate populaţiei', continuă bloggerul în vârstă de 31 de ani. Prin urmare, 'noi ne-am ridicat pentru a ne apăra ţara în domeniul informaţiei, am devenit scutul ei', motivează el.

Acest traducător cunoscător de arabă şi engleză, care a lucrat la serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării şi a fost decorat pentru misiunile în Siria şi Irak, publică analize militare în mai multe limbi.

Circa 40 de persoane lucrează pentru el, inclusiv graficieni care elaborează hărţi şi infografice mult mai îngrijite decât cele ale presei tradiţionale, iar analizele sale sunt preluate inclusiv de instituţii occidentale.

Bloggerii militari ruşi răspund 'foamei de informaţii' a populaţiei ruse, pentru că 'Ministerul rus al Apărării nu oferă practic nicio imagine adecvată asupra a ceea ce se întâmplă' în Ucraina, remarcă Tatiana Stanovaia, analistă la think-tank-ul Centrul Carnegie Rusia-Eurasia.

Ei sunt 'bine informaţi, în contact cu cei care participă direct la lupte. Chiar dacă sunt angajaţi politic (în favoarea campaniei militare în Ucraina), ei publică fapte care nu se găsesc nicăieri în altă parte', mai observă ea.

Un alt blogger, Alexandr Sladkov, reporter militar al postului TV de stat Rossyia, a acoperit toate conflictele armate care au urmat dezintegrării URSS în 1991, mai ales pe cel din Cecenia.

Astăzi, el face reportaje pe frontul din estul Ucrainei şi în paralel alimentează cu informaţii canalul său personal de Telegram, ce are peste 900.000 de abonaţi, de două ori mai mulţi decât abonaţii Ministerului Apărării şi de şase ori mai mulţi decât cei ai Kremlinului.

Sladkov neagă că ar fi un propagandist. 'Eu nu sunt un soldat în războiul informaţiei. Sunt un reporter, acela care îşi ia spectatorul de mână şi-l aduce prin intermediul ecranului acolo unde el nu poate ajunge', explică bloggerul.

Conform politologului rus independent Konstantin Kalatcev, 'corespondenţii şi bloggerii militari au câştigat încrederea oamenilor graţie curajului lor personal şi faptului că nu ezită să critice' Ministerul rus al Apărării.

Însă popularitatea şi libertatea lor de exprimare deranjează autorităţile. De pildă, după ce au semnalat anul trecut o serie de eşecuri ale trupelor ruse în Ucraina şi mobilizarea haotică a circa 300.000 de rezervişti, armata rusă a întocmit o listă de bloggeri - totuşi fideli Kremlinului şi susţinători ai operaţiunii militare ruse - ale căror relatări şi articole trebuie 'verificate', Ministerul Apărării considerând că ei 'discreditează' armata, afirmă corespondentul militar Semion Pegov.

Pe această listă se regăseşte şi canalul 'Rybar' al lui Zvinciuk, care denunţă 'tentative de ingerinţă în politica redacţională' a bloggului său, mai ales după ce colegul şi prietenul său Vladlen Tatarski a fost ucis în aprilie într-un atentat cu bombă pe care Moscova îl atribuie serviciilor secrete ucrainene.

'Ni se sugerează să fim mai puţin activi, sub pretextul asigurării securităţii noastre. Ne spun: 'Băieţi, nu trebuie făcute publice problemele (...) Inamicul le va afla şi le va folosi' împotriva noastră. Dar inamicul le va afla oricum', argumentează Zvinciuk.

'Dacă noi publicăm o înregistrare video cu mobilizaţi care au probleme şi propunem soluţii pentru a le rezolva, asta nu înseamnă că suntem inamici ai Rusiei', se apără popularul blogger.

Un fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei în 2014, Igor Ghirkin, devenit între timp şi el blogger militar, a anunţat vineri că un nou grup din care face parte împreună cu alţi naţionalişti ruşi a decis să facă pasul intrării în politică, într-o mişcare de opoziţie care să prevină colapsul Rusiei în faţa bulversărilor interne rezultate în urma campaniei militare ratate din Ucraina.

Totuşi, acest grup, denumit 'Clubul Patrioţilor Supăraţi', vede în preşedintele Vladimir Putin unicul garant al stabilităţii Rusiei şi împărtăşeşte opinia acestuia că Occidentul urmăreşte să distrugă Rusia şi să-şi instaleze la Moscova politicieni marionetă.

Dar Ghirkin anticipează că dacă armata rusă nu ia mai în serios campania militară din Ucraina şi nu înlocuieşte comandanţii incapabili şi corupţi, atunci Rusia va pierde inevitabil războiul.

'Nu va exista niciun compromis: războiul se va termina fie cu steagul Rusiei deasupra Kievului, fie cu înfrângerea Rusiei şi ocuparea ei parţială, dezarmarea şi de-suveranizarea sa', concluzionează Igor Ghirkin, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel