Bloomberg: Reacțiile așteptate ale investitorilor după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump

Donald Trump / Ilustrație: Oana Pavelescu
Donald Trump / Ilustrație: Oana Pavelescu

Traderii se vor grăbi inițial către activele de refugiu și vor reevalua tranzacțiile cele mai legate de candidatura fostului președinte Donald Trump, după tentativa de asasinat, potrivit observatorilor pieței.

În urma atacului armat de la mitingul politic al lui Trump din Butler, Pennsylvania, se așteaptă ca piețele financiare din Asia să prezinte mișcări de protecție sau de refugiu. Nick Twidale, analist șef de piață la ATFX Global Markets, estimează că aurul ar putea atinge maxime istorice, iar yenul și dolarul ar putea fi intens cumpărate, alături de titlurile de trezorerie.

Primele reacții de pe piață sugerează că incidentul ar putea crește șansele lui Trump de a câștiga alegerile, ceea ce ar aduce în prim-plan titlurile cele mai expuse politicilor sale. Aceasta ar putea avea un impact negativ asupra titlurilor de trezorerie.

Activele asociate cu așa-numitele "Trump trade" includ dolarul, titlurile de trezorerie, acțiunile închisorilor private, companiilor de carduri de credit și firmelor de asigurări de sănătate. Politicile lui Trump privind tarifele, imigrația și deficitele sunt considerate de investitori ca favorizând un dolar mai puternic, randamente mai ridicate ale obligațiunilor și un mediu propice pentru aceste sectoare de acțiuni.

Citește și: Tentativa de asasinat crește exponențial șansele lui Trump de a câștiga alegerile

Traderii vor monitoriza atent și măsurile de volatilitate așteptate pe piață luni, cum ar fi cele legate de yuanul chinezesc, sensibil la tarife, care deja reflectă votul din SUA.

Trump a declarat că a fost rănit la urechea dreaptă în timpul atacului armat de la miting. Campania sa a anunțat că este "bine" după incident, în urma căruia a fost escortat rapid de pe scenă. Un participant la miting a fost împușcat mortal, iar trăgătorul a fost ucis de serviciile secrete americane.

Strategii anticipau deja o cursă electorală volatilă până în noiembrie, în contextul nesiguranței privind candidatura președintelui Joe Biden, după prestația acestuia la dezbaterea de luna trecută. Investitorii se confruntă, de asemenea, cu posibilitatea unei dispute prelungite sau a unor violențe politice după alegeri.

Când președintele Ronald Reagan a fost împușcat acum patru decenii, piața bursieră a scăzut înainte de a închide mai devreme, dar a recuperat rapid în ziua următoare, cu S&P 500 crescând cu peste 1%, iar randamentele de referință ale Trezoreriei pe 10 ani scăzând cu 9 puncte de bază, la 13,13%, conform datelor Bloomberg.

Investitorii în obligațiuni ar trebui să fie atenți deoarece atacul ar putea spori șansele electorale ale lui Trump, conform lui Marko Papic, strateg șef la BCA Research Inc. El consideră că piața obligațiunilor ar trebui să devină conștientă de șansele crescute ale lui Trump de a câștiga Casa Albă, ceea ce ar putea duce la o volatilitate sporită.

Kyle Rodda, analist senior al pieței financiare la Capital.com, a observat fluxuri de clienți în Bitcoin și aur după tentativa de asasinat, criptomonedele avansând pe măsură ce evenimentele se desfășurau. Rodda consideră că aceste evenimente marchează un punct de cotitură în normele politice americane, sugerând o urgență mai mare în privința violenței politice și o orientare a piețelor către active de refugiu, inclusiv paradisuri non-tradiționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel