Uniunea Europeană ia în calcul o nouă abordare agresivă în disputa sa comercială cu SUA, semnalând disponibilitatea de a se angaja în tacticile combative preferate de preşedintele Donald Trump, dar riscă o deteriorare suplimentară a relaţiilor transatlantice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Blocul comunitar ia în considerare impunerea unor tarifele vamale suplimentare ce ar urma să se aplice unor importuri de bunuri americane în valoare de peste patru miliarde dolari. UE citează ca justificare o dispută de acum 22 de ani cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) privind subvenţiile interzise, în pofida faptului că părţile au ajuns în această dispută la "o soluţie acceptabilă pentru părţile implicate" în 2006, susţin sursele.
Potenţiala decizie a UE vine după ce în aprilie autorităţile americane au publicat o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenţii legale acordate de Uniunea Europeană pentru grupul aeronautic Airbus.
Sursele susţin că la nivelul UE nu s-a ajuns încă la un acord privind această strategie, iar cel puţin un stat membru UE s-a opus ideii.
Uniunea Europeană şi SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmând să le sancţioneze.
Analiştii susţin că această dispută ameninţă să înrăutăţească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oţel din UE şi de ameninţările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu