Jean-Claude Juncker a fost dintotdeauna o alegere greșită pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, iar scandalul evaziunii fiscale din timpul mandatelor sale de premier al Luxemburgului confirmă asta, scrie Bloomberg într-un articol de opinie semnat de boardul editorial.
Juncker a fost premierul Luxemburgului între 1995-2013, perioadă în care locuitorii micului Ducat au devenit cei mai bogați din lume, după cei din Qatar. Asta în bună parte datorită secretului bancar pe model elvețian și a schemelor de evaziune fiscală oblăduite de guvern, scrie Bloomberg.
O investigație jurnalistică a International Consortium of Investigative Journalists publicată săptămâna trecută a arătat că 343 de companii au înfiinţat structuri financiare complexe pentru a „optimiza“ costurile cu taxele, adică pentru a plăti cât mai puţine taxe posibil. Jurnaliştii au publicat documente privind aproximativ 550 de acorduri fiscale cu Luxemburg din perioada 2002 – 2010.
"Juncker, ați putea spune, și-a îmbogățit țara din buzunarele altor țări, inclusiv cele ale Uniunii Europene pe care acum este mandatat să le conducă", scrie Bloomberg.
Comisia Europeană derulează o investigație cu privire la aranjamentele fiscale din Luxemburg. Juncker a spus că nu va interveni, dar nici nu s-a recuzat. Purtătorul său de cuvânt a precizat că Juncker este "calm" în fața acuzațiilor. "N-ar trebui să fie. În acest moment, cel mai mare serviciu pe care îl poate face proiectului european este să demisioneze", scrie Bloomberg.
Publicația argumentează că poziția lui Juncker în fruntea organismului care investighează practici pe care el le-a supervizat ca premier reprezintă, fără doar și poate, un conflict de interese. E posibil ca CE să concluzioneze că nu au existat nereguli în Luxemburg, dar o astfel de exonerare nu ar trece testul încrederii publice, notează Bloomberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci