Bluf în greva STB. Apelul disperat al directorului STB, fără acoperire. Promite iertarea unora și desfacerea contractelor de muncă a majorității șoferilor

Greva angajaţilor STB s-a încheiat. Criț: Au înțeles că nu pot ignora legea - UPDATE
Greva angajaţilor STB s-a încheiat. Criț: Au înțeles că nu pot ignora legea - UPDATE

Adrian Criț, directorul STB, a anunțat sâmbătă seara că șoferii care nu revin pe trasee riscă să-și piardă locul de muncă. Avertismentul său ar fi însă un mare bluf și asta pentru că o instituție de dimensiunea STB nu poate înlocui cele câteva sute de șoferi de pe o zi pe alta. 

În conferința de presă organizată sâmbătă seară, directorul STB s-a adresat șoferilor și le-a promis iertarea celor care vor reveni la muncă, iar pe ceilalți care continuă greva i-a amenințat cu desfacerea contractelor de muncă. 

"Mă adresez tuturor angajaților: Consiliul de Administrație a luat o decizie, astăzi, în conformitate cu Codul Muncii, pentru șoferii care reintră astăzi pe traseu: cercetarea disciplinară să nu își producă efecte, în condițiile în care nu există fapte de natură penală. Colateral, doresc să precizez ca urmare  ultimelor analize, că orice angajat care îngrădește dreptul unui șofer să iasă pe traseu va fi cercetat. În condițiile în care această grevă va continua, angajații nu vor mai beneficia de siguranță locului de muncă", a spus directorul STB sâmbătă seara. 

Situația nu este deloc atât de simplă pe cat pare să o arate directorul Criț. Și asta pentru că o instituție cu mii de angajați, așa cum are STB, nu îi poate înlocui de pe o zi pe alta. În primul rând ar fi nevoie că în doar câteva ore să fie angajați câteva sute de șoferi pe niște posturi ocupate în organigramă de alții. Este important de știut că un contract de muncă nu se poate desface foarte ușor, iar orice angajat care ar fi dat afară, ar putea contesta imediat decizia în instanță. Mai mult decât atât, ar fi aproape imposibil ca STB să găsească numărul dorit de șoferi profesioniști, având în vedere criza majoră care lovește Europa în acest domeniu. Un exemplu recent poate fi și cel al Marii Britanii, acolo unde lipsa șoferilor de TIR a creat probleme majore și a dus la ruperea lanțului de aprovizionare. 

Coarnă: "Primarul e total depășit. Trebuia să discute cu factorii de decizie"

Dumitru Coarnă spune că primarul este total depășit de situație și ar fi trebuit să negocieze cu liderii de sindicat pentru deblocarea situației. 

"Observ o lipsă totală de negociere, o lipsă totală de dialog social. Sigur, instanța a dispus, putem discuta. Eu, dacă eram primar, primul lucru pe care îl făceam era să chem liderii de sindicat, șefii de opinie de acolo, șoferii și responsabilii din zona aceea și discutam. Îi întrebam ce probleme au, de logistică, că nu au piese și ce au mai spus ei. Să spună problemele pe care le au cu actualul director al STB, iar eu nu am observat această atitudine a primarului și a nimănui din această zonă. E un conflict spontan și acum se cercetează in rem. Vom vedea cine va fi responsabil. Pe spontaneitate, sindicatul nu-și asumă, că dacă își asuma, aveam proceduri, aveam acea situație cu asigurarea unei treimi din capacitate. Primarul general e depășit, trebuia să discute cu factorii de decizie, că în orice conflict adevărul este undeva la mijloc," a declarat Dumitru Coarnă la Realitatea TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel