Veste proastă pentru români. Banca Naţională a României a revizuit în urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului ţintit, concomitent cu o creştere a prognozei pentru 2013 de la 3% la 3,5%, a anunţat guvernatorul Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a prezentant miercuri raportul trimestrial asupra inflaţiei aprobat în şedinţa consiliului de administraţie.
Vezi cele mai importate declaraţii ale guvernatorului:
- Evoluţiile preţurilor la alimente, în special la legume şi fructe şi-a pus amprenta asupra inflaţiei. "Sunt fenomene tranzitorii. Banca Naţională nu le poate controla. Categoric o dobândă mai mare nu va duce la scăderea preţurilor la legume şi fructe. Este o componentî sezonieră, fluctuantă".
- "Ţiţeiul a contribuit în lunile de vară. A avut un puseu de creştere. Cotaţiile la termen nu sunt îngrijorătoare. Vom asista la o perioadă de relativă stabilitate cu tendinţă uşoară de scădere. Istoria ne îndeamnă însă la prudenţă. Evoluţia preţului ţiţeiului este un factor care poate să strice orice previziune"
- "Factorul care temperează inflaţia în România este deviaţia PIB, şi anume deficitul de cerere. Pe acesta putem să-l influenţăm. Dacă mixul de politici economice, insclusiv politici monetare sunt suficient de restrictive atunci deficitul creşte. Trebuie grijă atunci când ne gândim să întărim politica monetară"
- "În primăvara acestui an leul a fost o evoluţie constantă, s-a înrăutăţit la început verii pe fondul tensiunilor din zona euro şi ulterior legat şi de tensiunile politice interne. Deprecierea nu este foarte mare, dolarul s-a depreciat faţă de euro şi atunci efectul inflaţionist via preţului ţiţeiului a fost mai accentuat"
De asemenea, guvernatorul BNR a vorbit și despre riscurile care ar putea duce la creşterea inflaţiei:
- "Cu risc de abatere în sus vedem variaţiile cursului leu/euro. Nu vedem riscuri semnificative pentru o depreciere accentuată a leului, cu excepţii. Dacă s-a instalat o impresie că leul se va deprecia, preţurile de import se vor ajusta în sus. Noi nu putem să desconsiderăm acest lucru. Este o reacţie pe care o practică nu numai comercianţii din România"
- "În ceea ce priveşte volatilitatea preţurilor la alimente, datele noastre pe care le avem şi de la voi, din media, ne arată că datorită deficitului de cerere, comercianţii chiar dacă ar vrea să împingă preţurile mai sus nu pot"
- "Evoluţia raportului dintre dolar şi euro. Sensibilitatea economiei româneşti faţă de preţurile produselor energetice este cunoscută şi atunci această necunoscută, respectiv cum va evolua raportul dolar/euro, reprezintă un risc de abatere a inflaţiei faţă de prognoză"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu