BNR anticipează o creştere a inflaţiei, dar nu măreşte dobânda-cheie

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Banca Naţională a României a anunţat că dobânda de referinţă va rămâne la 1,25%, deşi se aşteaptă la o creştere considerabilă a inflaţiei. 

BNR a decis la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute să menţină do­bânda-cheie la minimul is­to­ric de 1,25%, în­curajând ast­fel fi­nan­ţarea în continuare a eco­nomiei la cos­turi scă­zute, însă aten­ţio­nea­ză că urmea­ză „o traiec­torie mai înaltă“ a inflaţiei anuale, scrie Ziarul Financiar.

„Actualul scenariu evi­denţiază o traiectorie mai înaltă a ratei anuale prog­no­za­te a inflaţiei pe par­cur­sul ur­mă­torilor doi ani, în con­diţiile în care aceasta a fost din nou revizuită con­siderabil în sens ascen­dent pe termen scurt şi într-o mai mică mă­su­ră pe cel de-al doilea segment al orizon­tului proiecţiei“, a transmis vineri BNR, conform Mediafax.

În iunie, inflaţia anuală a continuat să crească până la 3,94%, deasupra limitei su­pe­rioare a intervalului ţintei şi peste nivelul prognozat, după ce în martie era de 3,05%.

BNR majorase în luna mai prognoza inflaţiei anuale din 2021 de la 3,4%, la 4,1%, un nivel dublu faţă de cel din 2020, pentru ca acum să urmeze o prognoză „revizu­ită conside­ra­bil în sens ascendent pe termen scurt“, adică o in­flaţie mai mare de 4,1% în 2021.

Creştere economică peste aşteptări

Nu doar inflaţia, ci şi creşterea economică este peste aşteptări. BNR re­marcă faptul că noile date statistice confirmă con­tinua­rea redresării activităţii econo­mice în primul trimestru (T1) din 2021 „într-un ritm consi­derabil peste aşteptări“, fiind recuperată aproape în totalitate contracţia economică severă din T2/2020 şi revenind deviaţia pozitivă a PIB în T1/ 2021, în devans cu două trimestre faţă de previziunile anterioare.

Creşterea preţurilor, a inflaţiei, a pus ca­păt relaxării mai consistente a politicii mo­ne­tare. În schimb, în contextul creşterii in­fla­ţiei la nivel internaţional, unele bănci cen­trale chiar au început să înăsprească po­litica monetară şi să treacă la majorări de do­bânzi. Unii analişti de pe piaţa locală se aşteaptă la majorări de dobânzi în România cel mai probabil la începutul anului 2022, dar rămâ­ne de văzut ce se va întâmpla cu evoluţia inflaţiei.

Unul dintre riscurile privind inflaţia este politica fiscală. Astfel, consolidarea fisca­lă/bu­ge­tară este vitală pentru stabilitatea eco­nomică, pentru atenuarea impactului şo­cu­rilor inflaţioniste, atenţionează BNR.

Menţinerea dobânzii-cheie la 1,25% fa­ci­litează continuarea creditării la dobânzi mai scăzute. BNR evidenţiază trendul des­cen­dent al dobânzii la creditele noi şi avansul creditării cu 11,2% în iunie. Pe de altă parte, menţinerea dobânzilor la minime record nu-i avantajează pe cei cu depozite bancare.

Scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară în contextul pandemiei de COVID-19 s-au reflectat asupra dobânzilor la depozitele persoane fizice, care au coborât sub 2%. Astfel, dobânzile sunt real negative, iar românii pierd din puterea de cumpărare a economiilor de la bănci recompensate la dobânzi mai mici decât inflaţia.

Cea mai recentă decizie a boardului BNR privind dobânda a fost luată în ianuarie 2021, când dobânda-cheie a fost redusă surpinzător la 1,25%, aceasta fiind cea de-a patra reducere de dobândă de după declanşarea pandemiei COVID-19. Practic, de la debutul pandemiei de coronavirus banca centrală a înjumătăţit dobânda-cheie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel