BNR a publicat un raport cu 10 avertismente. Conform acestuia, economia României va scădea la nivelul din 2009. Cuvântul incertitudine a fost folosit de 58 de ori. Economistul Iancu Guda a comentat această situație.
Economistul Iancu Guda a vorbit, la Digi24, după raportul BNR ce include avertismente clare privind economia României.
”Nu cred că este o reacție emoțională. Asta e realitatea, sunt foarte multe riscuri, incertitudini, atât din punct de vedere sanitar, cât și din perspectiva vulnerabilității companiilor, evoluția cererii, sentimentul consumatorului. Evoluția, pentru următoarele 18 luni, e expusă multor riscuri. Ca trend general, în ceea ce privește inflația, pentru că este un raport cu privire la evoluția inflației, avem mulți factori care susțin o temperare a creșterii prețurilor în special faptul că avem un minim istoric la barilul de petrol, combustibilul fiind important în majoritatea produselor serviciilor oferite.” a afirmat economistul. ”Mă aștept la o temperare a inflației” a punctat el.
Cu privire la locurile de muncă, economistul a precizat că absorbția angajaților în companii este incertă, subliniind că revenirea companiilor, din perspectiva vânzărilor, va fi lentă. În plus, a subliniat Iancu Guda, o serie de companii și-au dat seama că pot funcționa cu un număr mai mic de angajați. ”Probabil vom vedea o reținere a angajatorilor de a reactiva contractele de muncă” a continuat economistul.
Iancu Guda a mai spus că se așteaptă la o creștere a șomajului de până la 10% la sfârșitul lui 2020: ”Cred că vom tinde undeva spre 900.000, poate chiar un milion de români în șomaj”. Înainte de pandemie, România avea aproximativ 320.000 de șomeri, conform acestuia.
Vezi aici raportul BNR integral
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News