Profesorul Mircea Coşea a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, la ce se referă Banca Naţională a României când foloseşte termenul "incertitudine" în ultimul raport economic.
"Incertitudinea economică reprezintă lipsa de predictibilitate. Adică nu se ştie ce se va întâmpla, nu există niciun fel de argument care să ne ducă spre ideea unei siguranţe. De unde vine siguranţa? În primul rând, vine de la deciziile politice, care înseamnă un program de relansare economică. Până la această dată, aşa ceva nu există. Degeaba ne tot amână, ne tot sperie că azi e gata, mâine e gata, că va fi un program cu investiţii extraordinare, faraonice. Acest program nu vine, nici în condiţiile în care Guvernul are o speranţă de finanţare. Pentru că dacă acest program al UE de 750 de miliarde de euro se aprobă, Guvernul ar avea şansa să atragă nişte fonduri europene, deci ar putea să aibă o viziune mai completă asupra a ceea ce înseamnă program de relansare. Nu avem aşa ceva până acum! Toate măsurile luate până acum sunt de supravieţuire economică, adică de încercare de menţinere a unui status-quo în economie. Nu există nicio măsură de relansare! Lipsa de decizie economică, de strategie înseamnă lipsă de credibilitate, de siguranţă.", a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS.
VEZI AICI RAPORTUL INTEGRAL AL BNR
"În al doilea rând, este foarte vizibil faptul că bugetul este într-o situaţie foarte precară, iar împrumuturile permanente care se fac nu dau nicio speranţă că lucrurile se vor îmbunătăţi. Pentru toţi agenţii economici, dar mai ales pentru cei străini, România este o ţară care va avea dificultăţi mari de finanţare internă, care pot duce chiar la anumite măsuri de restricţionare a pensiilor, salariilor, renunţarea la anumite măsuri, cum ar fi creşterea pensiilor sau a alocaţiilor. Este o lipsă de stabilitate bugetară care constituie şi ea o lipsă de credibilitate.
În al treilea rând, avem o problemă foarte complicată cu deficitul balanţei comerciale. Chiar în condiţile în care s-a mai redus consumul, ca urmare a lipsei de lichiditate, totuşi importurile sunt foarte mari. Importurile ajung la 70-72 la sută din nevoile de alimentaţie ale populaţiei, în condiţiile în care ne aşteptăm şi la o scădere a producţiei interne, din cauza secetei.", a mai spus profesorul.
"În al patrulea rând, intrăm în an electoral. Că o fi anul ăsta sau la începutul lui 2021, tot ceea ce înseamnă alegeri înseamnă populism, cadouri electorale, lipsă de rigurozitate în cheltuirea banului public, fapt care constituie un element de insecuritate.
În al cincilea rând, economia României este una de contagiune. În sensul în care dacă se întâmplă ceva undeva, noi ne contaminăm. Spre exemplu, dacă industria auto din câteva ţări occidentale intră în recesiune, ceea ce se întâmplă, industria noastră va avea puţine comenzi, pentru că ne-am axat doar pe subansamble auto. Cine se uită la ce se întâmplă în Europa Occidentală, imediat se va gândi că exporturile României vor fi mici, de aceea trebuie să ne aşteptăm la încă o creştere a deficitului comercial.
În sfârşit, un alt motiv de incertitudine în România şi, din păcate, doar în România, este schimbarea echilibrului pieţei muncii. În sensul că avem de pe o zi pe alta intrări de zeci de mii de persoane în România, români din diaspora care au rămas fără locuri de muncă şi care vor rămâne în ţară, vor suprapopula piaţa forţei de muncă. În condiţiile în care nu avem investiţii, nu avem de unde să atragem locuri de muncă, vor crea o presiune socială imensă. Sunt destule elemente ca să ne speriem de ce se va întâmpla, ori această nesiguranţă, această lipsă de viziune, face ca România să aibă o economie absolut lipsită de predictibilitate.
Sigur că, astfel, ne apropiem de situaţia din 2007-2008, când lucrurile erau aproape la fel. Şi atunci, criza care venea din exterior nu avea în România niciun fel de contramăsură. Şi atunci era aceeaşi situaţie, nepredictibilă, pentru că nu se acorda atenţie la ce se întâmpla. Acum poate se acordă atenţie, dar nu se face nimic! Nu ştim ce se va întâmpla mâine, nu există niciun plan guvernamental cu privire la relansarea economică", a conchis Mircea Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News