În ultimele zile, au venit mai multe de la vârful BNR cu privire la o posibilă recesiune. Lucian Isar, contactat de DCNews, a comentat aceste afirmații.
Semnale din BNR. Ce urmează
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a avertizat, recent că suntem mai aproape decât am putea crede ”fie de o ajustare care să aducă producţia spre potenţial, fie de o o recesiune, dacă ajustările nu se fac la timp”. Însuși guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat, tot în aceste zile, același lucru, dar cu alte cuvinte: ”dezechilibrele apar relativ uşor, mai ales într-un mediu volatil, iar corecţia acestora este dureroasă. Fără o justă măsură va fi greu să convingem, iar sentimentele, percepţia investitorilor, dar şi a oamenilor afectaţi de măsurile decidenţilor - se pot schimba rapid şi pot produce la rândul lor schimbări, nu întotdeauna benefice”.
Lucian Isar: Creșterea dobânzilor nu va provoca recesiunea
În acest context, economistul Lucian Isar a fost întrebat de DCNews, dacă românii ar trebui să se aștepte la o creștere a dobânzilor. El a subliniat că ”nu este prima dată când Isărescu prin consilieri amenință cu o creștere a dobânzilor. În primavara anului 2016 justifica creșterea de dobânzi prin încălzirea economiei. Nu cred că era cazul nici în primăvară, nici acum să discutam despre o economie românească încălzită.”
Cât despre îndreptarea către o scădere economică, Lucian Isar spune că ”În 2009 România a intrat în recesiune după o creștere bruscă a dobânzilor și o blocare a creditării. Paul Romer, actualul economist șef al Băncii Mondiale, afirmă ferm că `o politică monetară restrictivă poate provoca o recesiune`. În 2017, dacă BNR crește doar dobânzile fără a bloca administrativ creditarea, nu poate decât să reducă ritmul de creștere a economiei nu și să provoace o recesiune.”
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News