Remus Borza a vorbit astăzi, în emisiunea ”Borza Analytica”, despre decizia BNR, transmisă miercuri seară, de a da aviz negativ în ceea ce privește preluarea de către OTP Bank a Băncii Românești.
Măsură fără precedent
”Șoc și groază pe piața bancară. BNR a luat o măsură fără precedent! Ieri a dat sec și selectiv un comunicat unor băieți mai apropiați din presă și care reprezintă, din punct de vedere jurnalistic, știrea zilei: BNR a avizat negativ solicitarea OTP Bank de preluare a Băncii Românești.” a subliniat deputatul Remus Borza, în emisiunea ”Borza Analytica” de la DCNews.
OTP Bank este o bancă ungurească. În trecut a mai cumpărat două bănci mai mici în România: Millennium Bank și RoBank. ”Are o cotă de piață de 2,09, e a unsprezecea bancă din România după valoarea activelor” a precizat deputatul.
”Anul trecut s-a derulat procedura de vânzare a 99% din capitalul social al Băncii Românești. A câștigat OTP Bank, pentru că a oferit cea mai bună ofertă. În urma acestei fuziuni, OTP Bank urma să devină a opta bancă din România, cu o cotă de piață de 4%.”
Decizia BNR, anticipată?
”Era oarecum previzibilă decizia BNR. OTP Bank a început de anul trecut să aducă documente la BNR. Banca centrală a României a solicitat, în mai multe tranșe, documente de la OTP. În acest timp, Consiliul Concurenței din România și-a dat acordul privind această tranzacție. Președintele OTP Bank din Ungaria era rezervat încă din ianuarie în privința avizului BNR. Trebuie să precizăm că OTP din Ungaria este o bancă sistemică având o valoare a activelor de 35 de miliarde de euro, de peste două ori mai mare decât a primei bănci din România, BCR, care are o valoare a activelor de 15 miliarde de euro.” a subliniat Remus Borza.
Deputatul a explicat: ”Statutul BNR le dă multă putere membrilor Consiliului de Administrație. Ei nu pot fi trași la răspundere pentru nimic. Ei au beneficiul de a nu motiva, de a nu da explicații.”
OTP Bank, acțiune la CJUE?
”Ungurii nu se vor lăsa, probabil vor acționa statul român, Banca Națională la CJUE. Ofera ungurilor a fost cu vreo două sute de milioane mai mare decât următorul ofertant, Banca Transilvania. E evident că ungurii nu mai pot s-o ia. Din punctul meu de vedere, va fi preluată de Banca Transilvania, al doilea judecător din piață, cu o valoare a activelor de 11 miliarde de euro. Anul trecut, Banca Transilvania a preluat Bancpost, o altă bancă cu acționariat grecesc.” anticipează Remus Borza.
[citeste si]
”Ungurii n-o să poată să acuze BNR de discriminare. Același BNR a dat, în 2014, aviz pozitiv pentru cumpărarea Millennium. Tot BNR a avizat pozitiv, în 2004, și preluarea de către OTP a unei altă bănci românești, RoBank. BNR o să-și motiveze probabil avizul pe existența unor tranzacții, finanțări sau transferuri de bani, pe care le pot considera suspecte. În presă, au apărut deja speculații că OTP Bank ar fi finanțat agenți economici sau persoane din România, care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc” a conchis deputatul.
Decizia vine într-un moment cheie, chiar în seara zilei de 14 martie, înainte de ziua de 15 martie, când se sărbătorește Ziua Maghiarilor de Pretutindeni sau 170 de la Revoluția maghiară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu