Banca Naţională a României a decis marţi să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variaţie de la 2,75% la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.
Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, începând cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.
Astfel, începând de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an.
Aceasta este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%.
Astfel, în mai puţin de trei luni, banca centrală a operat trei reduceri consecutive ale dobânzii, în condiţiile în care România a intrat de la mijlocul anului în recesiune tehnică, iar inflaţia s-a plasat la niveluri foarte joase.
Noua decizie a Consiliului de Administrație al BNR va duce la o ieftenire a creditului în lei pentru populație. Această măsură are și un revers mai puțin plăcut, respectiv dobânzile la depozite vor scădea. În acest sens, dobânzile sunt minime sau în unele cazuri nu se mai poate vorbi de un câștig în urma unor depozite. Este posibil ca depodentul să primească o sumă chiar mai mică decât a depus la bancă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu