BNR nu a avut altă soluție. Mugur Isărescu: 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Mugur Isărescu afirmă că singura soluție pe care BNR a avut-o în actuala criză a fost una care să ajute la temperarea prețului la energie. 

Banca Naţională a României nu a avut altă soluţie de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie decât să pună un tampon de aceeaşi putere, şi anume cursul de schimb, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, conform Agerpres.

"Nu poţi să te joci cu cursul de schimb, şi vă spun şi dumneavoastră şi am spus-o şi la începutul iernii, nici cu preţul la energie. Se duce în prea multe preţuri. Noi nu am avut altă soluţie acum de a tempera ce se întâmplă cu preţul la energie, 60-80% din inflaţia din România este din preţul la energie, direct sau indirect, decât să îi punem un tampon pe un factor care aceeaşi putere de impact: cursul de schimb. Şi ne-am asumat un risc. Nu avem balanţă de plăţi excendentară", a afirmat Isărescu, la evenimentul de lansare a volumelor "Băncile Centrale şi calibrarea politicii monetare" şi "Central Banks and Monetary Policy Calibration".

BNR sărbătorește 140 de ani


El a menţionat că volumele lansate fac parte dintr-un proiect dedicat aniversării a 140 de ani la la înfiinţarea Băncii Naţionale a României

"După câte ştiţi, acum doi ani am sărbătorit 140 de ani de existenţă, noi Banca Naţională. Pentru a marca acest moment Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a aprobat publicarea în cadrul colecţiei Biblioteca Băncii Naţionale, seria nouă a colecţiei, a unui număr de 10 volume conţinând o selecţie de lucrări şi studii elaborate de specialiştii băncii pe parcursul ultimelor decenii. Această serie reunită sub titlul aniversar 140 de ani este concepută a avea următoarea structură: 2 volume, unul în limba română şi unul în limba engleză reunind lucrări ale guvernatorului Băncii Naţionale, alte două volume dedicate studiilor de politică monetară, apoi ale două volume conţinând studii de stabilitate financiară, încă două studii dedicate problemelor de economie generală, câte unul în limba română şi în limba engleză. Aş sublinia când vor apărea că volumele în limba engleză nu sunt identice cu cele în limba română", a spus Mugur Isărescu.

Volumele care încheie seria vor fi dedicate stocului de aur al Băncii Naţionale din 1880 până în 2019. Apoi ultima lucrare este una de selecţie din diverse prezentări ale guvernatorului BNR.

Potrivit şefului băncii centrale, a existat o întârziere cauzată de pandemie, intenţia fiind ca seria să fie lansată în 2020. Miercuri au fost prezentate primele două volume. 

Moneda americană este tranzacționată pentru 5,17 lei

Dolarul american continuă să țină primele pagini, astăzi, 28 septemrbie, ajungând la valoarea de 5,17 lei, conform BNR. Un euro este 4.9479, o creștere cu 0,0042. 

1 Euro este egal cu 0.9553 dolari americani, în scădere față de începutul săptămânii. 

Indicele ROBOR

Nici indicele ROBOR nu este prietenos cu buzunarele românilor, cel stabilit în 28 septembrie 2022 având următoarele valori:

- 3M (3 luni): 7.93%+0.01
- 6M (6 luni): 8.1%
- 12M (12 luni): 8.22%

ROBOR a fost înlocuit în 2019 cu IRCC. Acesta nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din luna mai a anului 2019, dar rămâne indicatorul cel mai folosit în calcularea ratelor. 

IRCC în T1 este de 2,65%, dar economiștii se așteaptă la o creștere peste 4% din octombrie. Dacă ne uităm la evoluția IRCC din T2, vedem că acesta a crescut semnificativ, sărind de 6% în raportările zilnice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel