Directorul de audit din BNR, Eugen Rădulescu, consideră că revenirea la cota progresivă ar putea crește costul cu forţa de muncă şi nu va aduce o echilibrare a bugetului, în condiţiile în care încasările din impozitul pe venit trec puţin de 3% din PIB, fiind cele mai mari în regimul de cotă unică.
"Vorbim despre o marjă în care cota unică aduce mai multe venituri, în condiţiile în care impozitul pe venit nu a adus decât puţin peste 3% din PIB. Revenirea la o cotă progresivă nu va aduce în niciun caz o echilibrare a deficitului bugetar (...) Ar creşte doar costul total (...) S-ar întâmpla ce s-a mai întâmplat, ori angajatorii ar plăti la negru, ori ar merge la vecinii noştri unguri, care asta se pregătesc să facă acum, să introducă cota unică", a precizat Rădulescu, prezent la conferinţa "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti".
El a explicat că în momentul de faţă există cincii feluri de conntribuţii de asigurări plătite de angajator, trei feluri de contribuţii plătite de salariat şi 16% cotă unică, astfel că la fiecare 100 lei venit, 81,8 lei reprezintă impozite pe salarii.
"E o sumă. Dacă s-ar reveni la nivelul din 2005, respectiv cu 40%, şi fără modificarea contribuţiilor la asigurări, la 100 de lei venit ar fi 104,5 lei impozite şi taxe", a mai arătat Rădulescu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu