Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, reducerea ratei dobânzii de politică monetară, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere la 4,75%, banca centrală menţinând totodată ratele rezervelor minime.
La începutul lunii iulie BNR a decis să reducă dobânda-cheie la minimul istoric de 5% sperând că măsura va duce la ieftinire a graduală a creditării în lei şi la stimularea activităţii economice. Nivelul ridicat al dobânzilor la creditele în lei îi descurajează chiar şi pe clienţii solvabili de a lua împrumuturi.
Costul creditelor în lei se menţine în jur de 10%, iar creditul privat a stagnat în ultimii patru ani la echivalentul a 50 mld. euro. Inflaţia anuală a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 5,37%.
Scăderea TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9% decisă de guvernul Ponta pentru septembrie poate să determine, teoretic, reducerea preţurilor acestor produse cu 12%, iar impactul asupra inflaţiei ar fi o scădere de aproximativ 1%. Această ajustare ar crea spaţiu pentru BNR să reducă dobânda-cheie în paşi mai mari, de 0,5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News