Potrivit unui comunicat al Consiliului de Administrație al BNR, principalele riscuri inflaţioniste sunt acţiunile Guvernului sau ale politicienilor.
"Persistă însă riscuri asociate în principal factorilor aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale - ajustările preţurilor administrate, posibile derapaje în privinţa politicii fiscale şi a implementării reformelor structurale, precum şi tensiunile asociate contextului electoral", se arată în comunicatul detaliat al CA-ului BNR.
Toate riscurile enumerate de banca centrală reprezintă, practic, acţiuni ale Guvernului, sau presiuni manifestate din partea mediului politic, în ceea ce priveşte reformele sau alegerile din acest an.
"Aceste riscuri, coroborate cu incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital şi ale unor preţuri volatile reclamă calibrarea atentă a instrumentelor de politică monetară în vederea asigurării stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare", se mai spune în comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75% la 5,5% pe an, la un nou minim istoric, mişcare anticipată de majoritatea analiştilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News