BNR ar putea majora din nou dobânda de referinţă din România. Decizia va fi luată luni, 10 ianuarie.
Luni, 10 ianuarie are loc o nouă ședință a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, care ar putea decide o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară, aflată în prezent la nivelul de 1,75% pe an.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis anterioara majorare pe 9 noiembrie.
Creșterea dobânzii este de așteptat în condițiile majorării inflației în România, dar și în Europa și în întreaga lume. Decizia din 9 noiembrie a fost anticipată analiştii de pe piața financiară, care anticipau o majorare de cel puțin 0,50% a dobânzii. CA al BNR a venit cu o abordare mai prudentă și o creștere de numai 0,25 la sută.
Chiar și așa, decizia BNR a avut efecte în piață, pentru a fost urmată de o creștere importantă a indicelui ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, care a intrat în noul an la peste 3% și a crescut cu aproape 70% față de perioada similară a anului trecut, scrie Mediafax.
"Nu există niciun fel de predictibilitate pe piaţa monetară în 2022. Sunt nişte schimbări de raporturi de forţe pe piaţa internaţională care vor duce şi la schimbarea raportului dintre monede. A apărut o grupare foarte importantă, pe care văd că noi în România nu o analizăm foarte serios, de integrare economică în Asia-Pacific. A apărut o grupare militaro-economică, numită Astana, între Rusia, Iran şi Turcia. Uniunea Europeană se află şi ea în faţa a două evenimente importante: programul de guvernare al noii Germanii, pe de o parte, şi alegerile din Franţa pe de altă parte. În SUA, programul Biden nu merge aşa cum trebuie. Sunt multe lucruri care pun în discuţie stabilitatea acestei pieţe monetare pe plan internaţional. Şi atunci, sigur că există posibilitatea să apară atractivitatea mai mare pentru creditarea într-o monedă sau alta, dar nu există siguranţă că aceste raporturi se vor menţine şi că nu vor veni în defavoarea celui care va lua credite. Aşadar, eu rămân la părerea că trebuie să luăm credite în moneda naţională.
Pe de altă parte, cred că nu trebuie să fim foarte panicaţi în legătură cu leul, în raport cu Euro. Această posibilitate ca euro să treacă de 5 lei mi se pare nereală pentru prima jumătate a acestui an cel puţin. BNR va manevra probabil dobânda în viitoarele săptămâni, există şi o dorinţă să nu trecem de pragul psihologic de 5 lei pentru un Euro. Deci cred că vom rămâne în acea zonă, dar nu vom trece", a punctat profesorul de economie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News