BNR: Shoppingul excesiv nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil

cumparaturi
cumparaturi

Deficitul cererii interne a generat în mare parte reducerea PIB, dar pe viitor este nevoie de un comportament mai economic şi prevăzător, deoarece "shoppingul excesiv" nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

"Bunăstarea nu se creează prin îndatorare excesivă. Un comportament mai economic şi prevăzător face mai selectiv consumul. (…) Shoppingul pătimaş nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil", a spus Georgescu, făcând referire la ţările din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România. El a arătat că aşteptările "exuberante" pentru creşterea veniturilor disponibile într-un ritm mult superior creşterii productivităţii muncii reduce competitivitatea economică şi şansele de recuperare a decalajelor, informează Mediafax. "Trebuie să ne grăbim încet şi să creştem durabil din punct de vedere economic", a menţionat oficialul BNR. El a precizat că modelul de creştere economică din ţările Europei Centrale şi de Est a fost indus de integrarea în spaţiile europene, în care fondurile externe au jucat un rol principal, însă dependenţa de aceste fonduri poate deveni riscantă pe viitor.

Pentru anii care urmează, oficialul BNR se aşteaptă la rate medii de creştere a economiei între 3 si 4% la nivelul regiunii. "Modelul optim de creştere nu este condiţionat în totalitate de fluxuri generoase de bani, ci de o regândire reuşită a modelului antreprenorial, susţinută de un model complex de politici anticilice care să corecteze excesele din perioadele de boom şi care să sprijine economia reală în perioada de declin", a mai spus Georgescu. Pentru sprijinirea unei creşteri economice durabile, Georgescu spune că este nevoie de găsirea unor modalităţi de atragere a investiţiilor în sectorul bunurilor comercializabile la export şi recomandă ierarhizarea priorităţilor şi folosirea pe scară largă a fondurilor europene şi a parteneriatelor publice private.

Economia României a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşteri de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi majorarea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut. PIB-ul s-a redus cu 7,1% în 2009 şi cu 1,3% anul trecut. Pentru acest an, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional anticipează o creştere a economiei de circa 1,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel