Prof. dr. Victor Voicu a vorbit la Academia de Sănătate despre posibilitatea unei noi epidemii.
Prof. dr. Victor Voicu a vorbit la Academia de Sănătate despre o lucrare cunoscută, în care se vorbește despre o procedură de a diferenția punerea în liberate a unor agenți biologici cu scop de armă biologică, față de întâmplările naturale, dar și despre posibilitatea apariției unei noi epidemii.
Astfel, "în 1999 - 2000 s-a publicat această procedură cu un fel de punctaj, un fel de notă pe diverse criterii, care să permită obținerea unui punctaj din 100, care să dea probabilitatea unui atac de tip armă biologică. Se admite la ora actuală că utilizarea de cercetări cu scop dual, aparent în scop terapeutic pentru identificare unor antigene, pentru producerea unor vaccinuri, pentru a modifica patogenicitatea unui virus, s-a întâmplat chiar cu gripa aviară, în care s-a obținut o variantă în care i-a crescut patogenicitatea și transmisibilitatea și se punea problema: publicăm aceste date? Același lucru s-a întâmplat cu o variantă de Variolă", a declarat Prof. dr. Victor Voicu.
"Variola e o boală extrem de gravă, cu o mortalitate foarte ridicată, foarte agresivă, foarte patogenă, care e eradicată datorită apariției unui vaccin foarte eficient, e vorba de cicatricea aceea, pentru cine o are. Dar s-a eradicat, da!? Păi și dacă s-a eradicat, am putea zice: și ce dacă au apărut cu o altă variantă de Variolă?
Hai să înțelegem câteva lucruri care țin de organismul uman. Această imunitate care s-a obținut la generațiile din care fac eu parte, nu s-a mai repetat prin vaccin pentru că nu a mai fost necesar, deci noi ușor, ușor dispărem, iar preluarea prin transmisie de la om la om este diminuată pe măsură ce trece timpul. Deci o posibilă declanșare de epidemie de variolă, dacă nu ne astâmpărăm, din nefericire, e potențial posibilă, pentru că nivelul de imunizare și de rezistență la contagiunea cu Variolă scade și scade pe măsură ce ne îndepărtăm de perioada vaccinului. Această joacă, care are beneficii nerelevante din punct de vedere științific, are riscuri imense", a completat el.
Vezi aici interviul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News