EXCLUSIV  Boala care necesită o atenție deosebită asupra piciorului. Dr. Sorin Băilă: O simplă rosătură a unui pantof poate să fie începutul sfârșitului

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Dr. Sorin Băilă a vorit despre valoarea corectă a tensiunii, cât și despre una dintre cele mai serioase boli la nivelul arterelor piciorului.

Dr. Sorin Băilă, chirurg vascular la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC Medical și DC News, emisiune moderată de jurnalistul Val Vâlcu. 

Medicul a abordat mai multe subiecte interesante. Totuși, probabil cele mai urmărite teme au fost legate de boala ocluzivă arterială, mai exact principalul indicator al evoluției acesteia, cât și tensiunea arterială și valorile sale normale. 

Ca semn de alarmă, la ce să fie atent un bărbat, fumător, peste 50 de ani, în cazul piciorului când suferă de boala ocluzivă arterială?  

"Dacă este și diabetic, este foarte importantă inspectarea piciorului. Toaleta piciorului, pe unde intră igiena, spălatul, uneori și dezinfectatul, tăierea corectă a unghiilor, inspectarea piciorului cu o oglindă, ciorapi și încălțăminte comode, lejere, sunt esențiale. Cum vă spuneam, unii nu au sensibilitate. O simplă rosătură a unui pantof poate să fie începutul sfârșitului. O înțepătură, o rană de asemenea, la fel. Să nu uităm că majoritatea diabeticilor cu o evoluție îndelungată au acele modificări osteo-articulare ale piciorului și mecanicii, e acel picior în care este afectată nu numai bolta plantară, dar și degetele. Sunt acele degete ciocan, în care practic se modifică total suprafața de susținere a piciorului. Se face pe partea distală, pe ‘buricele degetelor’, ca să fim mai clari, și pe călcâi unde pot să apară leziuni, sau pe fața dorsală, la nivelul bazei degetelor. De asemenea, prin deformare pot să apară și acele ulcere, arhicunoscute care la început apar ca niște simple bătături. Deci, orice modificare cutanată, că un ulcer nu apare așa, sunt câteva faze transformaționale, trebuie văzută. Bineînțeles, asta e și grija pacientului, dar în primul rând a medicului, el trebuie să fie cel avizat, iar printr-o atitudine activă să trimită pacientul la evaluări morfologice și imagistice la nivelul membrelor inferioare", a detaliat dr. Sorin Băilă. 

Sanador

Cât ar trebui să fie tensiunea?

"Au crescut foarte mult pretențiile, atât la tensiune, cât și la valorile colesterolului. Nu vreau să comentez foarte multe pentru că nu sunt cardiolog, nu sunt în măsură să fac un comentariu mult mai detaliat, dar ce pot să spun este că țintele ideale sunt 130 cu 80 mm mercur. Ce este peste această valoare trebuie analizat la cardiolog. Tensiunea ar trebui să fie repetitiv mare ca să considerăm un pacient hipertensiv. O singură determinare mare nu califică pacientul ca fiind hipertensiv. Hipertensiunea, dislipidemia, diabetul, ele sunt boli prin ele însele. Hipertensiunea este o afecțiune severă, iar toată lumea cunoaște acest aspect. Hipertensivul trebuie să știe că marea lui problemă este una vasculară, este o piatră mare de temelie la boala cardiovasculară. El trebuie să-și controleze cu strictețe tensiunea arterială, adică măsurat, dar și prin dietă. Aici vorbim de sare. Dacă la diabet vorbim de dulciuri, iar la hipercolesterolemie vorbim despre grăsimi animale, aici vorbim despre sare. Dieta, medicația, controalele periodice, sunt foarte importante. Când vedem că nu mai ținem în frâu tensiunea, atunci repede la medic", a completat dr. Sorin Băilă.

VEZI TOATĂ INTERVENȚIA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel