Bolile mintale pot provoca cele mai neobișnuite simptome, deoarece afectează zone cum ar fi percepția realității. Unul dintre exemple ar fi halucinațiile, care fac ca o persoană să „simtă” stimuli care nu sunt reali.
Iluzii și halucinații
Unele dintre ele apar mai mult sau mai puțin recurent la pacienții cu anumite afecțiuni. Este cazul așa-numitului sindrom Ekbom, o formă de halucinație tactilă în care persoana afectată are senzația că există insecte care merg sub piele, scrie 20minutos.es.
Sindromului Ekbom se mai numește și delirul parazitozelor. Pentru a înțelege caracteristicile acestui fenomen, este necesar să se facă diferența între două concepte cheie în simptomatologia tulburărilor psihotice (cele în care pacientul experimentează o anumită deconectare de la realitate, cum ar fi schizofrenia): halucinațiile și iluziile.
Prin această afecțiune, corpul simte că este infestat cu paraziți. Adesea, afecțiunea este însoțită de senzații de prurit (mâncărime) și iritație sau halucinații, putând duce la aplicarea unor produse toxice.
În realitate, delirul parazitozelor nu este o tulburare în sine, ci este de obicei o prezentare a unor simptome precum tulburarea de anxietate datorată bolii precum: schizofrenie, depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă sau chiar abuzul de anumite medicamente sau alcool.
Cum este diagnosticat și tratat acest sindrom?
Întrucât este o problemă de natură psihiatrică, pot fi necesare măsuri suplimentare pentru a aborda daunele cauzate de comportamentele dăunătoare. Astfel, este necesar un specialist în afecțiuni ale pielii (dermatolog), un psihiatru și un psihoterapeut. În cazuri deosebit de severe, poate fi necesară administrarea de medicamente antipsihotice.
VEZI ȘI: De ce ţi se umflă degetele
Degetele se umflă din diverse cauze şi multe dintre ele sunt inofensive. Dar, uneori, umflăturile indică stări de sănătate mai grave, adică boli ce necesită tratament sau chiar intervenţie chirurgicală.
Iată mai multe motive din cauza cărora poţi avea şi tu deja cunoscuta problemă cu inelul înţepenit pe deget!
Retenţia de fluide. Umflarea degetelor de la mâini se întâmplă atunci când fluidele corporale se colectează în ţesuturi sau în articulaţii. O masă prea sărată ar putea fi vinovată de această problemă, ceea ce nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare. Alteori, însă, degetele şi mâinile umflate pot semnala o problemă de sănătate care are nevoie de tratament.
Sindromul de tunel carpian. Un nerv ciupit într-un loc din încheietura mâinii duce la degete greu de folosit şi umflate. De asemenea, sindromul de tunel carpian poate da şi durere, furnicături sau amorţeală. Efectuarea aceloraşi mişcări cu mâna în fiecare zi, de mai multe ori pe zi, poate provoca sindromul tunelului carpian, boală tratabilă.
Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/de-ce-ti-se-umfla-degetele_903155.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News