EXCLUSIV  'Boala comparată cu un ucigaș tăcut'. Prof. dr. Poiană: 'Este asimptomatică până când apar complicațiile'

Foto ilustrativ de Karolina Grabowska de la Pexels
Foto ilustrativ de Karolina Grabowska de la Pexels

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. dr. Cătălina Poiană, a oferit câteva informații prețioase despre  'boala comparată cu un ucigaș tăcut'.

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. dr. Cătălina Poiană, a explicat la DC News TV, în cadrul unei dezbateri DC News și DC Medical despre 'Menopauza, prevenția riscurilor și noi opțiuni terapeutice', de ce apare osteoporoza mai mult în perioada post-menopauză.

'Estrogenii, printre multele lor efecte benefice, inhibă și resorbția osoasă. În absența hormonilor estrogeni, se produce un exces al resorbției osoase. Ori de câte ori apare un dezechilibru între resorbție și formare, cu accentuarea resorbției și scăderea formării, apare osteoporoza.', a afirmat prof. dr. Poiană.

Osteoporoza, boala comparată cu un ucigaș tăcut

'Osteoporoza este, de fapt, cea mai frecventă boală metabolică a osului, în care scade densitatea minerală osoasă, dar apar și modificări în ceea ce privește microarhitectonica osoasă - ceea ce duce la o calitate scăzută a osului. Osul este mai fragil și mai susceptibil la a suferi fracturi.', a mai spus președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Osteoporoza este asimptomatică până când apar complicațiile, 'este o boală tăcută, comparată de multe ori cu un ucigaș tăcut', a punctat medicul. 

Fracturile osteoporotice

În ceea ce privește apariția fracturilor osteoporotice, prof. dr. Poiană spune că vorbim de 'o categorie aparte: osteoporoza severă.'

'Fracturile osteoporotice sunt fracturi de fragilitate. Ele se produc în absența unui traumatism sau în condițiile unui traumatism minim, cum ar fi căderea de la propria înălțime, în casă, pe covor.', a mai spus, printre altele, prof. dr. Cătălina Poiană.

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. dr. Cătălina Poiană, a atras ulterior atenția asupra faptului că 'nu trebuie să ne temem doar de fractura de șold, ci de orice fractură osteoporotică.'

Prof. dr. Cătălina Poiană a mai explicat că 'inclusiv fracturile vertebrale pot să scadă nu doar calitatea vieții, dar se și modifică multe elemente: apare cifoza, modificarea de coloană, tulburări de respirație și respectul de sine este diminuat.'

Despre prof. dr. Cătălina Poiană

Prof. dr. Cătălina Poiană este președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, medic primar endocrinolog la Institutul Național de Endocrinologie „C.I.Parhon” din București, Prorector cu probleme de învățământ postuniversitar la UMF „Carol Davila” din București.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel