Scleroza multiplă este o boală, autoimună, cunoscută şi ca scleroză în plăci şi a cărei cauză este încă nelucidată, este determinată de distrugerea mielinei urmată de un proces de degenerare axonală atât la nivel cerebral, cât și la nivelul măduvei spinării, fapt ce determină un tablou clinic foarte variat.
Scleroza multiplă este a doua cauză de invaliditate în rândul adulților tineri, după traumatismele cranio-cerebrale. Este afectată populația tânără, fiind diagosticată, cel mai frecvent, la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.
La nivel mondial există aproximativ 2,1 milioane de pacienți cu SM, iar în România, numărul acestora este de aproximativ 10.000. Statisticile arată că, la nivelul UE, numărul bolnavilor de SM s-a dublat în ultimii șase ani, ajungând la circa 600.000. Cele mai recente date prezentate de Platforma Europeană a Sclerozei Multiple situează Ro-mânia pe locul 27 din 33 de state din Europa, la capitolul servicii medicale acordate pacienţilor diag¬nosticaţi cu această boală invalidantă.
În SUA, sistemul de sănătate cheltuie, în medie între 8.500 și 55.000 de dolari, anual, pentru un pacient cu scleroză multiplă. În Europa, costul mediu, anual, pentru un astfel de pacient este de aproximativ 30.000 de euro, iar în România este de peste 9.200 de euro.
Regal al cercetării ştiinţifice medicale în neurologie, la Eforie Nord - RoNeuroBrainDays şi International School of Neurology
Peste 250 de participanţi, medici specialişti şi medici rezidenţi neurologi. Sesiuni ştiiţifice de top ce reunesc 70 de lucrări din cercetarea medicală neurologică, precum şi sesiuni dedicate prezentărilor de cazuri medicale din specialitate. 43 de speakeri renumiţi din unele dintre cele mai titrate universităţi ale lumii. Toate acestea vor fi încadrate în două evenimente de marcă pentru neurologia românească, organizate de către Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Societatea Română de Neurologie, împreună cu partenerii naţionali şi internaţionali : RoNeuro Brain Days şi International School of Neurology -30 iunie-6 iulie, în staţiunea Eforie Nord.
[citeste si]
Timp de şapte zile, cercetători de top, personalităţi din mediul academic şi universitar, medici specialişti, dar şi rezidenţi din Suedia, Germania, Israel, UK, Austria,Polonia, India, Italia, Ungaria, Republica Moldova şi România vor transforma staţiunea de la malul Mării Negre, Eforie Nord, în Capitala Mondială a neurologiei. Dacă ne raportăm la numărul participanţilor, al speakerilor sau al lucrărilor ştiinţifice prezentate, lucrări ştiinţifice care acoperă întreaga sferă a neurologiei, anul acesta, RoNeuro Brain Days şi International School of Neurology înregistrează un nou record.
Astfel, în cadrul celor două evenimente, vor fi prezentate cele mai recente noutăţi din domeniul cercetării ştiinţifice medicale, la nivel mondial, din sfera neurologiei fie că este vorba despre accidentele vasculare cerebrale (AVC), bolile Parkinson şi Alzheimer, despre scleroza multiplă sau despre traumatismele cranio cerebrale (TBI) .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu