EXCLUSIV  Boala de inimă căreia nu i se cunoaște cauza: Inima se mărește și își pierde eficiența. Horațiu Moldovan, SANADOR: Acești pacienți sunt cei mai mulți dintre candidații de transplant

foto pexels
foto pexels

Prof. dr. Horațiu Moldovan a vorbit despre bolile de inimă ce sfârșesc în insuficiență cardiacă și necesitatea unui transplant de inimă.

”O largă categorie de boli sfârșesc în insuficiență cardiacă. Foarte frecvent, bolile coronariene, boala cardiacă ischemică, dezvoltă cardiopatia ischemică, în care cordul se dilată, iar pacientul dezvoltă insuficiență cardiacă. Există o boală căreia nu i se cunoaște cauza, cardiomiopatie dilatativă, în care aparent, fără cauză, cordul își crește diametrele, se mărește, se dilată și își pierde eficiența, dezvoltând insuficiență cardiacă. Acești pacienți, cu cardiomiopatie dilatativă, sunt cei mai mulți dintre candidații de transplant. Boala aceasta se potrivește foarte bine cu soluția transplantului cardiac. De asemenea, pacienții care au boli valvulare, pacienții valvulopați, sfârșesc în insuficiență cardiacă și pot fi ajutați prin transplant cardiac” spune prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR. 

Sanador

Întrebat, în emisiunea DCNews și DCMedical, despre semnele de alarmă, de exemplu în cazul valvulopatiilor, când pot fi înlocuite valvele înainte de limită, Horațiu Moldovan spune: ”În primul rând, pacienții trebuie să știe că există această boală, să intre în contact cu mediul medical, să fie depistați de medicul de familie sau medicul cardiolog”. ”Mai există și altă categorie de boli, cele congenitale, din naștere, care, necorectate la timp, evoluează în viața adultă spre insuficiență cardiacă și soluția ajunge să fie transplantul cardiac” mai spune medicul. 

Impactul COVID-19 asupra inimii

Cât despre patologia COVID-19 care ar fi crescut numărul cazurilor, Horațiu Moldovan afirmă că: ”Patologia COVID a afectat transplantul cardiac în toată lumea și-n România pentru că pacienții imunosupresați sunt foarte sensibili la infecția COVID și, ca atare, numărul celor care au acceptat operația de transplant în timpul pandemiei a scăzut simțitor din cauza riscului de a se infecta cu COVID și a-și pierde viața, având în vedere că toți știu că, odată transplantați depind de tratamentul imunosupresor, care este sensibil la infecție”. Cât despre creșterea numărului de persoane care suferă de insuficiență cardiacă, odată cu pandemia, medicul spune că ”Există și această categorie de pacienți care dezvoltă miocardită acută dată de SARS-CoV-2, care ulterior dezvoltă insuficiență cardiacă. E un număr mai mic de pacienți, dar există”. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel