Prof. dr. Adrian Covic a vorbit, în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi, riscul ignorării", organizată de DC MEDIA GROUP, despre importanţa efectuării analizelor renale: ”Anomalia renală este una dintre etichetele de cel mai prost augur la orice pacient”.
Prof. dr. Adrian Covic a pus accent pe importanța monitorizării funcției renale atât în cazul pacienților care sunt la o primă evaluare sănătoși, dar mai ales în cazul pacienților aflați în categorii de risc.
”Sunt două categorii de pacienți: pacienții care nu au niciun fel de comorbiditate și care sunt relativ în regulă până la vârsta de 60-65 de ani. Ar fi bine ca până la această vârstă să avem măcar un bilanț și dacă acest bilanț este în regulă, nu este obligatoriu să se meargă toată ziua la medic. Cu totul alta este situația dacă suntem într-un dintre aceste categorii de risc: diabetic, hipertensiv, alte boli cronice, diferite anomalii ereditare. În aceste situații, este bine să avem o monitorizare anuală dacă funcția renală este normală, sau trimestrială dacă există orice element neclar sau orice anomalie, chiar dacă sunt anomalii urinare nesimptomatice, chiar dacă sunt anomalii mărunte de laborator.
Spun acest lucru pentru că vreau să aduc în discuție și o altă noțiune și anume: chiar și în stadiile incipiente, boala de rinichi este cel mai bun marker, cea mai bună dovadă că acel pacient va avea o evoluție mai gravă. Să mă explic: pacientul hipertensiv care are o ușoară disfuncție renală va avea mult mai multe complicații, o speranță de viață mai mică, spitalizări mai numeroase de orice natură, decât un pacient care are toate analizele perfecte din punct de vedere renal. Anomalia renală este una dintre etichetele de cel mai prost augur la orice pacient fie că este cardiac, oncologic, diabetic sau doar vârstnic”, a declarat prof. dr. Adrian Covic în cadrul dezbaterii medicale despre boala de rinichi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu