Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical unde a vorbit despre cum se tratează afecțiunile valvei mitrale la Sanador, dar și despre afecțiunile care se pot depista cu ajutorul unei simple ecografii abdominale.
Dr. Rodica Niculescu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, despre procedura pentru tratarea valvei mitrale care se practică la Sanador.
„Sunt încă două proceduri valvulare mai puțin cunoscute. Sunt accesibile la Spitalul de Urgență Sanador?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Sigur că da. Este vorba în principal de tratarea valvei mitrale.Pentru valva mitrală rămâne încă mai ales chirurgia clasică. Există un grup mic de pacienți, un grup selectat de pacienți, la care se poate practica așa-numitul MitraClip. Acest procedeu se referă la o clemă care prinde cele două foițe mitrale atunci când pacientul are o insuficiență mitrală severă. Spun că acest grup de pacienți este foarte mic, trebuie să fie selectat foarte corect pentru că, odată pus acest clip, el nu mai poate beneficia de tratamentul chirurgical clasic. Deci trebuie să fie realmente selectați acești pacienți.
Tratamentul clasic, chirurgical, rămâne încă pentru valva mitrală. Aceasta este modalitatea. Se așteaptă, în apropiere, unii spun că foarte aproape, o valvă pentru valva mitrală, și atunci, tot intervențional, poate că va aduce beneficii mari. Ea este produsă, dar are nevoie de niște studii de confirmare ca și beneficii pentru utilizarea ei.
Pe măsură ce aceste tehnici intervenționale au evoluat, sigur că și pentru valva tricuspidă, acest clip poate fi utilizat. De asemenea, pacienții trebuie selectați. Există și alte modele. Lumea științifică, foarte inspirată, a găsit anumite modele de tratare cum ar fi niște valve cu cuspe, ca la valva aortică, pe care să le punem pe vena cavă inferioară și vena cavă superioară pentru valva tricuspidă.
Sunt tot felul de modele, unele în curs de evaluare tocmai pentru a ajunge la o atitudine intervențională și cât mai puțin agresivă pentru pacient.", a spus dr. Rodica Niculescu.
Rodica Niculescu (SANADOR) la DC News și DC Medical
„Sunt niște proceduri care se adresează, de data asta, vasului principal, aortei.
TEVAR-ul se referă la afectarea printr-un anevrism sau printr-o disecție de aortă toracică. EVAR-ul se referă la disecție sau anevrism de aortă infrarenal. Practic e doar această diferențiere de localizare. Este un stent acoperit cu o pătură de plastic, să-i spunem, care susține peretele aortic, astfel încât disecția să fie lipită, închisă și fluxul sangvin să fie reluat corect sau anevrismul să fie izolat astfel încât să nu evolueze până la rupere, ceea ce conduce la deces.", a spus medicul.
„Cum se descoperă aceste anevrisme? Dau semnale sau doar imagistica ne spune?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Foarte greu, unele dintre ele, pentru că, în mod corect, cele toracice mai pot da dureri toracice, cele abdominale mai pot da dureri abdominale. În marea majoritate, pacienții merg la medic pentru alte probleme sau alte probleme sugerate fie de medicul de familie, fie de alte specialități. Când își fac o ecografie abdominală, dacă medicul se uită cu atenție, vede anevrismul de aortă, dacă își fac o radiografie toracică, pot să vadă umbra aortei și atunci se ridică imediat suspiciunea. Diagnosticul este pus cu AngioCT.", a spus dr. Rodica Niculescu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News