Boala Parkinson poate da semne chiar și la vârste de dinaintea pensionării.
Un recent studiu sugerează că debutul bolii Parkinson poate avea loc mai devreme decât s-a crezut anterior. O echipă de cercetători din SUA și Canada a examinat neuroni prelevați de la pacienții cu Parkinson și au identificat un factor până acum necunoscut care contribuie la simptomele bolii.
Acest factor declanșator constă în disfuncționalități ale sinapselor (conexiunilor) dintre neuronii implicați în producția de dopamină, care ulterior conduc la acumularea toxică a substanței chimice. Această acumulare poate determina afectarea neuronilor dopaminergici, caracteristică bolii Parkinson.
„Am arătat că sinapsele dopaminergice devin disfuncționale înainte de a se produce moartea neuronală”, spune neurologul Dimitri Krainc, de la Universitatea Northwestern din SUA. „Pe baza acestor constatări, emitem ipoteza că țintirea sinapselor disfuncționale înainte ca neuronii să fie degerați ar putea reprezenta o strategie terapeutică mai bună” a mai spus acesta.
Problemele legate de reciclarea mitocondriilor uzate în creier, un proces cunoscut sub numele tehnic de mitofagie, sunt asociate cu pierderea neuronilor care cauzează boala Parkinson și simptomele aferente, cum ar fi tremuratul.
Două gene, Parkin și PINK1, sunt implicate în mitofagie, iar mutațiile acestor gene, care împiedică acest proces, cresc semnificativ riscul de dezvoltare a bolii Parkinson. Noul studiu adaugă informații importante, evidențiind că mutațiile în gena Parkin sunt responsabile de disfuncția specifică a sinapselor. Aceasta reprezintă o descoperire crucială, indicând unul dintre cele mai timpurii semne ale instalării bolii Parkinson, scrie Science Alert.
Peste 10 milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu boala Parkinson, cu 90.000 de diagnostice numai în SUA în fiecare an. Se așteaptă ca aceste cifre să crească pe măsură ce populațiile din întreaga lume înaintează în vârstă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News