Leptospiroza este o boală infecțioasă dificilă, ce poate fi luată inclusiv de la animalele de companie. Cum poate fi prevenită și care sunt simptomele.
Leptospiroza, cunoscută ca ”boala instalatorilor”, este o boală infecţioasă provocată de o bacterie din genul Leptospira și larg răspândită la nivel global, în mod frecvent în zonele tropicale și temperate, scrie DC Medical. Medicul infecționist Carmen Dorobăț ne-a explicat mai multe despre transmiterea acestei boli, dar și cum poate fi prevenită, precum și care sunt semnele care trebuie să îi trimită la medic pe cei care suspectează că au boala.
”Leptospiroza este o boală la care ne așteptăm în această perioadă de timp, aș spune în special toamna și primăvara, pentru că se transmite prin dejectele de șobolan, în general, și rozătoare, care ajung la om pe calea tegumentului, adică la nivelul pielii care poate prezenta unele zgârieturi sau la mucoasă, cum este conjunctiva sau mucoasa de la nivelul nasului, în condiții de igienă precară evidentă.
Această boală este făcută în special de instalatori, de cei care fac curățenie în zone insalubre, cum sunt subsolurile, grajdurile, hambarele, activități care se efectuează în această perioadă a toamnei”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.
Potrivit medicului, această boală ne poate pune probleme, deși este una bacteriană, deci care poate fi tratată cu antibiotice. Explicația este una simplă și necesită o abordare multidisciplinară, de multe ori în baza istoricului profesional al pacientului.
”Determină disfuncții de organ grave. Avem afectarea rinichiului, avem afectarea ficatului, concomitent cu insuficiență hepato-renală, afectare cardiacă și unele forme dau și meningită”, a mai spus infecționistul, care are și câteva recomandări celor care lucrează într-un astfel de mediu.
Astfel, medicul subliniază importanța purtării de mănuși și ochelari de protecție în cazul în care sunt făcute de manevre, cu risc, în zone incomplet igienizate.
Principalele simptome pe care le prezintă leptospiroza și de care trebuie să țină cont cei care lucrează în locuri cu risc sunt:
- senzație de slăbiciune care nu este justificată
- manifestări digestive, poate să debuteze cu greață, cu vărsături, cu dureri abdominale, manifestări care vin din afectarea hepatică
- poate debuta cu icter, cu colorarea în galben a tegumentului, și urini închise la culoare, ”urini ca berea”.
”Acestea sunt simptomele cele mai obișnuite și mai frecvente care pot duce pacientul la medic. Însă pot fi și alte simptome care țin de rinichi, care țin de sistemul nervos central, care țin de cord.
De aceea, cu această ocazie, medici de alte specialități unde pot ajunge acești pacienți ar trebui să se bazeze în orientarea diagnosticului pe acest tablou epidemiologic. Adică profesia pacientului respectiv și dacă a lucrat sau nu în astfel de zone de risc.
Nu trebuie să ne așteptăm neapărat că leptospiroza va apărea cu icter, pentru că afectarea clasică este ficatul. Este o boală care poate debuta cu manifestări cardiace, cu manifestări direct de insuficiență renală, scade cantitatea de urină pe zi”, a mai spus medicul Carmen Dorobăț.
Această boală se transmite prin contactul direct, nu pe cale respiratorie. Citește mai multe despre transmitere și tratament AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu