EXCLUSIV  Boala Regelui Charles. Ce fel de cancer ar putea să aibă. Dr. Mihai Dobra a identificat câteva tipuri / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Dr. Mihai Dobra a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre diagnosticul Regelui Charles. 

Dr. Mihai Dobra este doctor în științe medicale, medic specialist urologie cu experiență în chirurgia oncologică urologică: tumori renale parenchimatoase, carcinom urotelial înalt, tumori vezicale, tumori testiculare și peniene, endourologie înaltă și joasă. În cadrul interviului de la DC News și DC Medical, medicul a vorbit despre diagnosticul pe care Regele Charles l-a primit recent.

Ce este hiperplazia benignă de prostată

„Regele Charles a fost controlat pentru adenom de prostată. În timpul acestei intervenții s-a descoperit un cancer. Despre ce ar putea fi vorba?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„E foarte probabil ca un pacient de o vârstă venerabilă să dezvolte hiperplazia benignă de prostată. După vreo 50-55 de ani deja începem să dezvoltăm hiperplazia sau hipertrofia, mărirea în volum a prostatei. Patologiile prostatei sunt unele foarte polimorfe care pleacă de la cele inflamatorii, de tip prostatite, acute sau cronice, mărirea în volum a prostatei, cum se întâmplă cu hiperplazia. Lucrurile depind de acest hormon care se numește testosteron, secretat de testicule în proporție de 85%, respectiv suprarenale.

Odată cu înaintarea în vârstă, receptorii nu mai sunt atât de elaborați și apare mărirea glandei prostatice. Această mărire determină o componentă obstructivă a urinării și o componentă iritativă. E clar că regele Charles avea o patologie prostatică, cum are mare parte din populația masculină de peste 70 de ani. Eu sunt sigur că el era controlat în sistemul britanic care, din punctul meu de vedere, este un sistem extrem de evoluat, cu tehnologizări și cu un ajutor major din partea statului. 

Are acces la cele mai bune îngrijiri. Mă gândesc că există un medic personal al Casei Regale. Lucrurile astea erau în dosarele medicale foarte bine analizate, beneficiind de ultimă tehnologie de diagnostic, investigații de top.", a spus Dr. Mihai Dobra. 

 

3. Sursa Foto... (regina-regatului-unit--despre-starea-de-sanatate-a-regelui-charles-este-bine-si-asteapta-cu-nerabdare-sa-se-intoarca-la-munca_89977800.jpg)

 

Cancer colorectal

„E  foarte probabil ca, în cadrul evaluării pentru adenomul de prostată, nu știm dacă este tratat medicamentos sau tratat chirurgical, se poate descoperi, în funcție de evaluările imagistice de înaltă performanță, inclusiv cancer recto-sigmoidian. Poate fi o supoziție. Noi, în momentul actual, nu știm exact ce tip de cancer este luat în discuție. Știm că face, probabil, o chimioterapie.

Standardul de investigații presupune câteva lucruri care au rămas în picioare de câteva zeci, sute de ani. Adică, tușeul rectal. În cadrul unui tușeu rectal poți evalua toată zona respectivă, nu numai peretele rectal și zona posterioară a prostatei. Poți evalua sfincterul, formațiuni tumorale, rectale. Poate că în cadrul unui tușeu rectal sau un RMN dedicat pentru prostată, așa numitul RMN multiparametric, a existat o descoperire incidentală imagistică de înaltă performanță a unei alte patologii.”, a mai spus medicul. 

 

Cancer renal, leucemie

„15% din tumorile renale sunt simptomatice, restul devin asimptomatice. Numai 15%  au această triadă clasică, adică urinare cu sânge, durere sau masă palpabilă. Sunt descoperiri incidentale, în mare parte, în cadrul unei ecografii, tomografie cu substanță de contrast sau RMN cu substanță de contrast.

Probabil, într-un standard de evaluare a sângelui, inclusiv, ne putem gândi la leucemii. Putem observa pe o Hemoleucogramă pentru analizele uzuale niște afectări ale elementelor sangvine. Ele ne pot trimite către o boală hematologică, nu numai o imagistică și o descoperire incidentală a unei evaluări a adenomului de prostată care urma, probabil, să fie operat.", a spus Dr. Mihai Dobra. 

 

4. Foto: Ager... (charles-dubai_26219000.jpg)

 

Manierele chirurgicale

„Maniera de operație nu o știm, o putem anticipa noi, de la clasica Transuretrorezecție Prostatică (TUP), practic cu o ansă electrică se curăță interiorul. Imaginați-vă că prostata ar arăta ca o portocală și se curăță zona obstructivă din interior, adică miezul.

Manierele chirurgicale minim invazive sunt multiple. Pe lângă clasicul TUP, pentru prostatele voluminoase există o altă variantă de tratament, se numește HoLEP, cu o fibră laser de holmium inserată între capsula prostatică și zona adenomatoasă tranzițională, practic, prostata se desprinde de capsulă urmând a fi împinsă către vezică și cu un morcellator, care arată ca un blender, urmează a fi băgată în malaxor și exteriorizată.

Există varianta de chirurgie robotică: Adenomectomia transvezicală laparoscopic asistată. Există Aqua-ablația care în statele nord-americane e deja în folosință, în momentul ăsta. E ca un bisturiu pe bază de apă, cu o inteligență artificială și cu o ecografie transrectală în timp operator. Se golește zona centrală a prostatei.

Deci elementele și manierele operatorii sunt o multitudine. În tot acest context, pacientul trebuie pregătit și evaluat în multe zone, inclusiv cu analize: PSA, urocultură, sumar de ruină, ecografie, reziduu vezical post micțional, imagistică.", a spus medicul. 

 

Patologia oncologică devine prioritară

„În cazul în care se descoperă o altă tumoră, o patologie oncologică, mai poate fi intervenit pe tumora benignă de prostată? Se mai pot practica aceste intervenții?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Sigur că da, dar ea devine secundară. Adenomul de prostată obstructiv trebuie drenat și în principal rezolvată patologia oncologică.", a spus Dr. Mihai Dobra la interviurile DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel