Boala transmisă de țântari care face ravagii în lume. Adrian Marinescu, avertisment: Seamănă de multe ori cu gripa. În România, cazurile sunt de import

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Între 50 și 100 de milioane de oameni sunt infectate, anual, de mușcătura de tânțar.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, a intervenit la un post TV,  unde a făcut precizări despre febra Dengue, în contextul în care la nivel mondial, numărul cazurilor de infectare a crescut alarmant în ultimii 5 ani, iar numai în SUA au fost raportate 7 milioane de cazuri, până în aprilie, potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății. 

”Trebuie să facem precizarea că este o boală care nu este deloc nouă. Discutăm din 1779, atunci a fost prima dată când am avut elemente. Este adevărat că transmiterea care se face prin mușcătura de țânțar este răspândită la nivel mondial, undeva între 50 și 100 de milioane de persoane sunt infectate anual. Este adevărat că cei  mai mulți au forme ușoare, care trec de la sine sau într-un interval scurt. Sunt și formele severe, precum cea hemoragică, forma care poate duce la șoc și poate pune viața în pericol.

Din fericire, în România nu discutăm, deocamdată, decât de cazurile de import, dar este posibil, ca la un moment dat, cu schimbările de climă lucrurile să se schimbe și aici. Deocamdată este doar partea legată de import”, a declarat dr. Adrian Marinescu la Digi 24.

Marinescu: Simptomatologia seamănă de multe ori cu gripa

”În primul rând ne dăm seama dacă știm că acea persoană a venit dintr-o zonă unde erau astfel de cazuri. În plus, o simptomatologie care pare destul de generală și seamănă de multe ori cu gripa. La un moment dat poate să se asocieze anumite erupții, care pot, în context, să fie caracteristice, iar la formele severe, cum este cea hemoragică, este destul de ușor când ai un context. 

Acolo lucrurile stau în felul următor: ce ar trebuie să fac pentru a preveni? Există varianta de vaccinare, este adevărat că nu este 100% eficient, pentru că există patru tipuri de virus, și în general dacă fac vaccinarea am o protecție, nu aș zice limitată, dar nu e 100%. Și atunci discuția este așa. Dacă merg într-o zonă cu risc trebuie să mă vaccinez înainte.

Și mai este o problemă. Cei care au făcut deja infecția, dacă se reinfectează și apare infecția cu un alt tip de virus Dengue, riscul de a face complicației este mai mare.

Cele două aspecte sunt de luat în calcul de fiecare dată când mp gândesc la acest diagnostic”, a mai spus medicul.

Potrivit medicului, persoanele cele mai dispuse să facă forme mai grave, la fel ca și la alte boli, sunt cele în vârstă și cu boli asociate.

”Este un principiu general. Sigur, când sistemul imunitar nu este cel mai echilibrat, aici e vorba de vârstă și de bolile asociate, este un risc mai mare. Dar spuneam că și cei care au făcut infecții anterior au un risc de a dezvolta complicații, de a face forme mai grave.

Plus că dacă sunt patru tipuri de virus este posibil ca în trecut să mă fi infectat cu unul dintre el și am riscul de a face oricare dintre cele trei.Dacă mă întorc într-o zonă unde există această boală, unde este riscul destul de mare. De asta, vaccinarea rămâne o soluție bună, mai ales pentru aceste persoane și de fiecare dat când mergem într-o zonă de risc, în mod cert trebuie să ne vaccinăm”, a concluzionat medicul.

Citește și: Mergeți, de urgență, la spital, dacă ați revenit dintr-o zonă tropicală și aveți simptome de răceală sau gripă. Dr. Adrian Marinescu, semnal de alarmă după cazurile de malarie din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel