BOBOTEAZĂ 2019. Obiceiuri, tradiții, superstiții 6 ianuarie 2019 De Bobotează, pe 6 ianuarie, credincioșii sărbătoresc botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului, săvârșit de Sfântul Ioan Botezătorul, care este și el celebrat pe 7 ianuarie.
BOBOTEAZĂ 2019. Obiceiuri, tradiții, superstiții 6 ianuarie 2019 Iată obiceiurile și tradițiile de Bobotează:
- De Bobotează, din bătrâni se păstrează obiceiul ca un preot să arunce o cruce într-o apă, râu, lac sau mare, după care bărbaţii cei mai curajoși se aruncă să o recupereze.
- În satele unde se mai ține tradiți, se colindă, se fac farmece şi se desfac cu descântece, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
BOBOTEAZĂ 2019. Obiceiuri, tradiții, superstiții 6 ianuarie 2019 Masa de Ajun
- În unele regiuni, în Ajun se face o masă mare, cum este cea de Crăciun, sub masă se pune fân iar în colțurile casei sare. Nimeni nu se atinge de mâncare până nu vine preotul ”cu Iordanul pentru a sfinţi bucatele”.
BOBOTEAZĂ 2019. Obiceiuri, tradiții, superstiții 6 ianuarie 2019 ”Chiralesa”
- Se strigă ”Chiralesa”, un fel de ”Doamne miluiește!” provenit din neogreacă. Bătrânii spun că strigând „Chiralesa", toate relele sunt alingate, oamenii capătă putere şi „anul va fi curat de Necurat până la Sfântul Andrei".
BOBOTEAZĂ 2019. Obiceiuri, tradiții, superstiții 6 ianuarie 2019 Iordănitul femeilor
- Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
BOBOTEAZĂ 2019. Obiceiuri, tradiții, superstiții 6 ianuarie 2019 Ursitul din vis
- Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă.
BOBOTEAZĂ 2019. Obiceiuri, tradiții, superstiții 6 ianuarie 2019 De ce nu e bine să te speli pe cap
- Așadar în fiecare an pe 6 ianuarie preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Nu este bine, în schimb, să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele", potrivit superstiţiilor din popor. Bătrânii spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu