Boc: Bacalaureatul, un duş rece, dar necesar sistemului educaţional din România

boc
boc

Premierul Emil Boc consideră că bacalaureatul recent încheiat a fost "un duş rece, dar necesar" sistemului educaţional din România şi i-a sfătuit pe candidaţii care au fost respinşi să înveţe pentru că întotdeauna există o a doua şansă.

Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, după semnarea a două contracte europene pe mediu, că rezultatele examenului de bacalaureat arată că este prima dată când se cern valorile, se respectă competenţa, iar diploma are valoare pe piaţa muncii, scrie Mediafax.

"Pentru prima dată se cern valorile, se respectă competenţa şi o diplomă începe să prindă consistenţă, să aibă valoare pe piaţa muncii. Rezultatele sunt o poză a realităţii pe care o avem şi care nu trebuie cosmetizată. Celor care au picat bacalaureatul le spun că întotdeauna există a doua şansă şi că prin învăţare, prin muncă, prin burta pe carte, se poate recupera ce s-a pierdut în iunie. Nu este sfârşitul lunii dacă ai picat un examen. Acesta este cel mai important semnal pe care vrem să îl dăm tuturor. Dacă munceşti, poţi să ai rezultate şi să fie recunoscute de societate. (...) Bacalaureatul reprezintă un duş rece, dar necesar sistemului educaţional din România. Fiecare să înţeleagă că vorba din popor «ai carte, ai parte» este un lucru sănătos şi trebuie susţinut de toţi. Înveţi, ai o şansă mai mare. Nu se poate să laşi la nesfârşit să se deruleze această minciună colectivă: noi să ne prefacem că învăţăm, profesorii că dau note corecte şi în realitate este ceea ce avem. Acum se pune ordine în acest sistem", a spus Emil Boc.

Boc a spus că încurajează performanţa, va susţine competenţele şi se va pronunţa pentru menţinerea standardelor de calitate impuse în învăţământ.

Premierul le-a atras atenţia candidaţilor care nu au promovat bacalaureatul că trebui să înţeleagă că examenul se ia doar printr-un efort suplimentar, "nu prin pile, contribuţii financiare sau alte mijloace".

Prim-ministrul a explicat că el, personal, a dat şi examen de treaptă pentru intrarea în liceu şi a luat bacalaureatul cu medie peste 9.00.

"Am luat şi bac-ul, cu 9,25. Am luat 10 la istorie, 8 la română, 9 la filosofie şi 10 la proba practică. Am terminat două facultăţi, prima cu 9,86, iar a doua cu 9,59. A trebuit să muncesc pentru notele acelea, că nu au venit din cer. După liceu, am picat primul la facultate, la o concurenţă de 30 pe un loc, dar în al doilea an am intrat primul la facultate. Pot să spun că se poate, oricui are un eşec în viaţă la un moment dat, că nu e sfârşitul lumii, că se poate merge mai departe. Vorba «ai învins, continuă, eşti învins, continuă » este mai actuală ca oricând", a spus Emil Boc.

Premierul a subliniat că vrea să îi felicite pe cei care au luat bacalaureatul şi au luat media zece şi le-a transmis că, într-adevăr, "cei care au învăţat pot să aibă recunoaşterea muncii lor şi că efortul lor este răsplătit".

De asemenea, Boc i-a felicitat şi pe profesori pentru exigenţa de care au dat dovadă.

"Nu camerele de luat vederi au fost decisive, ci munca profesorilor şi exigenţele şi standardele impuse şi respectate", a conchis Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel