Cu ocazia conferinței, de joi, organizată de MAE și Ministerul Afacerilor Europene, cu tema ”România în UE. Cinci ani de la aderare”, premierul Emil Boc a declarat că rata de absorbție a fondurilor europene reprezintă o neîmplinire a României, dar nu este momentul propice de a identifica vinvații.
Potrivit premierului Emil Boc, rata de absorbție a fondurilor UE reprezintă o neîmplinire a României la cinci ani de la aderarea la UE, susţinând însă că nu este momentul să căutăm vinovaţii, mai ales că pe fondurile de coeziune avem o rată de contractare de 64%.
"Fondurile europene rămân o neîmplinire sub aspectele procesului de absorbţie, dar nu e momentul să căutăm vinovaţii, ci doar să ne uităm că atunci când am intrat în UE în loc să avem pe masă proiecte pregătite am început să acredităm programele care să atragă fondurile europene", a spus primul-ministru.
Premierul Emil Boc a subliniat că și menținerea restricțiilor pe piața muncii în zece state pentru muncitorii români, neîncetarea Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), sau neutilizarea pe deplin a investițiilor străine directe sunt alte neîmpliniri ale României în perioada scursă de la aderare.
"Din fericire, investiţiile străine directe (...) nu au fost folosite pe deplin, în sensul că am avut şansa unei creşteri economice consistente şi am ratat ocazia de a ne moderniza statul în acea perioadă, când era mult mai uşor să faci reforme structurale ale statului compatibile cu exigenţele UE şi în loc să facem acest lucru, din nefericire, am alunecat uneori pe panta unor politici populiste, demagogice, care nu au avut susţinere în economie", a afirmat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News